Choroba vo vyššom veku vás môže zruinovať

Naši muži žijú bez zdravotných problémov len 55,5 roka, čo je tretia najnižšia úroveň v celej EÚ. Ženy sú s 54,6 rokmi dokonca úplne posledné!






Zdravotná starostlivosť o priemerného Slováka stojí okolo 1 031 € ročne. Tri štvrtiny z tejto sumy sú hradené z verejných zdrojov, zvyšok si platíme sami nad rámec zákonných odvodov. Jedným z dôvodov vysokých výdavkov je skorý nástup chorôb, ktoré nás trápia oveľa viac než iné národy. Podľa štatistiky, Slovensko patrí medzi hornú tretinu krajín s najvyššími výdavkami na zdravotnú starostlivosť hradenými z vlastného vrecka. Zatiaľ čo v priemere si obyvatelia členských krajín platia zo svojho 19 % výdavkov, na Slovensku je to až 23 %. Pre porovnanie, v Českej republike je to len 15 %.

Poradňa o zdravotnom poistení - pošlite otázku

Aj napriek pomerne vysokému podielu súkromných výdavkov sa však na nedostupnosť zdravotnej starostlivosti nesťažujeme. Podľa prieskumu Eurostatu len necelé 1% Slovákov uvádza, že si z finančných dôvodov nemohli dovoliť vyšetrenie alebo ošetrenie, keď ho potrebovali. Financie najviac trápia Lotyšsko a Grécko, kde sa desatina obyvateľstva ocitla v situácii, že si zdravotnú starostlivosť nedokázali zaplatiť.

Zdravotnými problémami trpíme príliš často

Výdavky na zdravotnú starostlivosť úzko súvisia so zdravotným stavom populácie. Chorľavieme totiž oveľa skôr ako iné národy. Kým na Malte či vo Švédsku žijú ľudia v plnom zdraví vyše 70 rokov a priemer EÚ je zhruba 62 rokov, Slovensko je na konci rebríčka. Naši muži žijú bez zdravotných problémov len 55,5 roka, čo je tretia najnižšia úroveň v celej EÚ. Ženy sú s 54,6 rokmi dokonca úplne posledné.

lista Neprehliadnite
Pri pohľade na priemernú dĺžku života (73 rokov pri mužoch a 80 rokov pri ženách) to znamená, že so zdravotnými problémami sa Slováci boria štvrtinu a Slovenky až tretinu života. Tieto štatistiky tiež ukazujú, že zdravotné problémy nás stretávajú veľmi skoro, hlboko v produktívnom veku.

Zdravie a financie sú spojené nádoby

Ruka v ruke s tým idú financie. Ľudia v produktívnom veku sporia, aby v penzii mali dostatok prostriedkov. No chorý človek kvôli pracovným výpadkom a následnému poklesu príjmov sporiť nedokáže, resp. šetrí výrazne menej. Súčasne, okrem štandardných výdavkov, čelí zvýšeným nákladom na zdravotnú starostlivosť. „Najmä pri závažnejších chorobách a úrazoch sa nezriedka stáva, že rodina prichádza nielen o príjem postihnutého, ale aj o príjem ďalšej osoby, ktorá sa oňho musí starať. Vtedy sa neraz siahne na peniaze, ktoré mali pôvodne slúžiť na iný účel a neskôr môžu chýbať. Nemusí ísť pritom len o úspory na krátkodobé ciele, ako je dovolenka či nové auto, ale aj dlhodobé úspory na vzdelanie detí či dôchodok. Pre prípad takýchto nepriaznivých životných situácií je rozumné a vhodné mať ochranu vo forme životného poistenia, ktoré finančne ochráni chorého i jeho rodinu,“ hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne.

Pokiaľ zlý zdravotný stav vedie až k invalidite, zachrániť rodinné financie môže životné poistenie pre prípad invalidity. K 30.6.2016 poberalo invalidný dôchodok vyše 233-tisíc Slovákov, čo predstavuje viac ako 6 % našej populácie v produktívnom veku. Avšak pozor na to, akú životnú poistku máte. Niektoré poistky pokrývajú iba invaliditu spôsobenú úrazom, a tým pádom sa nevzťahujú na invaliditu spôsobenú chorobou. Medzi najčastejšie príčiny invalidity patria najmä ochorenia svalov, kostrového a spojivového tkaniva, duševné poruchy a poruchy správania, onkologické choroby či choroby obehovej sústavy.

Overte si, či vaše životné poistenie pokrýva invaliditu z dôvodu úrazu aj choroby.

Prevencia, zdravý životný štýl a pohyb

Samozrejme, úplne najlepšie je, ak robíme všetko pre to, aby sme sa podobným problémom vyhli a mysleli najmä na prevenciu. Všeobecná lekárka, internistka a klinická farmakologička Etela Janeková hovorí: „Aj keď nikdy nemáme plnú kontrolu nad tým, čo sa môže stať, riziká vzniku zdravotných problémov môže každý z nás pri troche snahy výrazne obmedziť.“ Podľa nej je najdôležitejšie predchádzať ochoreniam pravidelnou prevenciou u všeobecného lekára, stomatológa, u žien gynekológa a u mužov urológa. Nezanedbávajme ani pohyb, spánok, zdravé jedlo a dobrú náladu.

16 08 NN infografika

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk