Asistenčná služba na dovolenke autom má limity

Poistovne.sk zisťovali, ako vám môže pomôcť asistenčná služba pri PZP alebo havarijnom poistení pri nehode autom v zahraničí. 






Asistenčné služby k poisteniu áut pomáhajú vodičom v krízových dopravných situáciach, ku ktorým patrí aj porucha či havária. Mnohí poistení ľudia ani netušia, čo všetko za nich vie asistent na telefóne vybaviť.

V prípade núdze vám asistencia zabezpečí napríklad
  • dočerpanie paliva
  • odtiahnutie nepojazdného vozidla
  • náhradnú dopravu
  • výmenu pneumatiky
  • ubytovanie
  • otvorenie zabuchnutého auta 
  • úschovu nepojazdného vozidla
  • náhradné vozidlo
  • návrat do miesta bydliska
Asistent vám poskytne aj informácie o pravidlách cestnej premávky, pomáha pri postupe po dopravnej nehode a pomôže pri organizácii vášho právneho zastupovania po nehode.
 
poistovne - vozidlo
 

Tlmočenie

V prípade, že nehovoríte jazykom danej krajiny, netreba sa obávať. Niektoré poisťovne vedia zabezpečiť aj tlmočníka na telefóne. „V rámci administratívno-právnej asistencie poskytujeme telefonické tlmočenie a preklady pri rôznych asistenčných udalostiach, teda aj pri styku s políciou alebo pri cestnej kontrole,“ vysvetľuje Beáta Lipšicová, hovorkyňa Uniqa poisťovne.

Lista Odporucame

Limity pri asistencii

Samozrejme, asistencia nie je všemocná. Jej limity závisia od typu dojednaných asistenčných služieb (štandard, nadštandard), či od konkrétneho produktu poistenia. Tiež záleží na tom, či ide o mechanickú poruchu alebo dopravnú nehodu, ako aj od miesta poruchy. Limity sú nielen finančné, ale tiež časové. Pozrime sa na niektoré z nich.

V Generali poisťovni napríklad náhradné vozidlo dostanete pri klasických asistenčných službách na 3 dni a pri rozšírených asistenčných službách na obdobie piatich dní. Poistenie vám tiež pokryje odtiahnutie vozidla do najbližšieho servisu – no iba do vzdialenosti do 50 kilometrov. „Ak nie je možné opraviť vozidlo v zahraničí v stanovenom termíne, vozidlo prevezieme späť na Slovensko – na tento prevoz je limit dve tisíc eur,“ dodáva Milan Janásik, hovorca Generali poisťovne. Táto poisťovňa vám pokryje aj ubytovanie na jednu noc v štvorhviezdičkovom hoteli pre celú posádku alebo prepravu vlakom 1. triedy. „Ak by cesta trvala viac ako 6 hodín, prepravu zabezpečíme letecky v ekonomickej triede,“ informuje Janásik.
Wüstenrot poisťovňa vám pri havarijnej poistke odťah vozidla do najbližšieho servisu zabezpečí len na území Slovenska v maximálnom limite 200 eur. Náhradné ubytovanie vám táto poisťovňa po dobu opravy vozidla poskytne maximálne na 3 noci v limite do 66 eur na osobu na noc.

poistovne - poradenstvo

Limity na asistenčné služby sú aj geografické. Väčšina poisťovní vám poskytne pomocnú ruku iba v krajinách, kde platí zelená karta, čo je skoro celá Európa.

V Allianz-Slovenskej poisťovni sú náklady na odtiahnutie vozidla pri PZP hradené na území Slovenska a Česka do 70 eur, v zahraničí do 150 eur. Pri havarijnom poistení je limit vyšší - až do 200 eur. Ubytovanie v núdzi po nehode alebo poruche vozidla vám táto poisťovňa uhradí na Slovensku a v Česku do 40 eur na osobu na noc a v zahraničí do 70 eur. Pri PZP vám poisťovňa zaplatí maximálne jednu noc, pri havarijnom poistení uhradí dve noci.

poistovne - cestovne poistenie

Zabuchnuté kľúče

Asistenčná služba k PZP aj k havarijnom poistení zabezpečí v prípade zabuchnutých kľúčov v aute otvorenie auta a výmenu zámku. Nový zámok a nové kľúče vám poisťovne zvyčajne neuhradia. „V rámci asistenčných služieb nie je cena materiálu a súčiastok preplácaná,“ dodáva Janásik. Zvyčajne však zámok rozbíjať nemusíte, lebo asistenti vedia auto otvoriť cez okno vozidla.

Výluky z asistencie

Sú tiež situácie, keď vám asistenčná služba nepomôže. Jedná sa zvyčajne o prípady, keď ide o úmyselný čin, ak ste jazdili pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, alebo máte neplatný vodičský preukaz. Problém s asistenciou môžete mať aj vtedy, ak ste auto preťažovali, alebo mu nerobili dostatočnú údržbu.


 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk