Kedy má cestovné poistenie zmysel pri dovolenke na Slovensku

 Cestovné poistenie kryje niekoľko rizík a poistenie liečebných nákladov je vždy medzi nimi.

 






Liečebné náklady

Ak sa vám stane niečo na území Slovenska, náklady na liečbu vám uhradí vaša zdravotná poisťovňa, kde je povinne poistený každý. Poisťovne priznávajú, že cestovné poistenie na toto riziko na Slovensku nepotrebujete.
Riziko liečebných nákladov v rámci cestovného poistenia neplatí na území Slovenska,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca Generali poisťovne. Ani iné poisťovne poistenie tohto rizika na Slovensku neponúkajú. Na druhej strane, poistenie iných rizík v rámci cestovného poistenia sa vám môžu zísť aj pri dovolenke doma. Úraz, zodpovednosť za škodu, batožinu, či zásah horskej služby sa niekedy pripoistiť oplatí.

Cestovné poistenie - poradňa zdarma! Pošlite nám vašu otázku.


Batožina musí byť uzamknutá

Pri poistení batožiny si dávajte pozor na výluky, lebo poisťovne vám nepreplatia škody vždy. Ak vám kufre ukradli z otvoreného auta či z pláže, náhrady sa nedočkáte. „Na preplatenie škôd z krádeže je potrebné, aby bol preukázaný cudzí vplyv a auto musí byť zabezpečené. Teda, ak vám vykradnú auto, veci musia byť uložené v kufri auta, nie na zadnom sedadle a auto musí byť uzamknuté,“ dodáva Janásik. Ak vám zmiznú veci z pláže, ide o nedbanlivosť, čo majú poisťovne vo výlukách. „Plnenie by nastalo len v prípade, keby vám boli veci vytrhnuté z ruky a máte o tomto skutku policajnú správu,“ dodáva Janásik.

Zodpovednosť za škody

Ak vaše dieťa rozbije v hoteli okno alebo znehodnotí matrac v posteli, môže od vás hotel požadovať náhradu škody. Suma asi nebude závratne vysoká a poisťovať si toto riziko samostatne nemá veľký zmysel, ak však máte v rámci poistenia domácnosti poistenú zodpovednosť za škody, neváhajte škody z hotela nahlásiť svojej poisťovni.

Životná poistka vám pokryje úraz

Následky úrazu na Slovensku vám môže uhradiť vaša životná poistka, ak v nej máte toto riziko kryté. V tom prípade v cestovnom poistení úrazové poistenie nepotrebujete. „V takomto prípade poistenie tohto rizika nie je potrebné, avšak toto riziko je automaticky súčasťou takmer všetkých vyšších balíkov a nie je potrebné ho zvlášť dopoisťovať,“ vysvetľuje Janásik. Ak by ste mali obe poistky, môžete si poistné plnenie vybrať z obidvoch, ale len do výšky reálnej škody.
Zuzana Wagnerová, riaditeľka marketingu a komunikácie Kooperativa, hovorí, že je na vašom zvážení, či si v rámci cestovného poistenia dojednáte aj poistenie rizík, ktoré máte kryté v životnej poistke.

Lista Odporucame

Poistenie do hôr sa zíde

Najčastejšie ponúkajú poisťovne na Slovensku dovolenkárom špeciálne poistenie na hory. To kryje náklady na zásah horskej záchrannej služby. I keď je vhodné skôr pre vrcholových športovcov ako sú horolezci, môže sa oplatiť aj bežnému turistovi. „Ak by si klient napríklad zlomil nohu pri výstupe na Chopok a musela by ho zniesť Horská služba, teda klasická zdravotná služba by sa k nemu nevedela dostať, musel by náklady na tento zásah uhradiť sám, pričom sa nejedná o zanedbateľnú sumu,“ radí Janásik. Aj Wagnerová tvrdí, že poistenie do hôr je určené aj pre bežných domácich turistov, ktorí sa chystajú navštíviť naše hory. „Rizikových športov ako horolezectvo sa to týka vtedy, ak to bolo v zmluve dohodnuté a klient zaplatil zvýšené poistné,“ dodáva.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk