Ako si vybrať cestovné poistenie

Na prvý pohľad cestovné poistky vyzerajú rovnako. Rozdiel vidíme len v cene. Je to naozaj tak? Poradíme, na čo si treba dať pozor pri výbere cestovného poistenia.






Poistenie priamo v cestovnej kancelárii


Pred cestou do zahraničia už nemusíte navštíviť poisťovňu osobne, aby ste uzavreli cestovné poistenie. Poistenie vám ponúknu priamo v cestovnej kancelárii. Opýtajú sa vás len, či si chcete poistiť liečebné náklady, úraz, batožinu, zodpovednosť za škodu, prípadne storno poplatky. Je to pohodlné, rýchle, nemusíte nič vypisovať, vybavíte to za pár minút. Ak ste zvedavý a pýtate sa, dozviete sa výšku poistných limitov. V cestovných kanceláriach vám ponúknu len jedno poistenie, nedajú vám na výber z viacerých.

Uzatvoriť cestovné poistenie priamo v cestovnej kancelárii je ideálna možnosť pre ľudí, ktorí nechcú venovať tejto záležitosti žiaden čas navyše
. Neporovnávajú konkurenčné ponuky od iných poisťovní. Spoliehajú sa na bezproblémovú dovolenku a ak sa im niečo stane, veria, že táto poistka dostatočne pokryje všetko, čo potrebujú.

Dovolenkári, ktorým záleží na tom, aby ich cestovné poistenie pokrývalo naozaj to, čo potrebujú, budú venovať výberu viac času.


d 1  


Online porovnávače - áno, či nie?


Dnes už existujú porovnávače cestovných poistení priamo s možnosťou poistiť sa online. Fungujú tak, že najprv online vyplníte potrebné údaje – kam cestujete, v akom termíne, koľko dospelých a detí cestuje a poistné riziká. Porovnávač vám na základe vami zadaných údajov ponúkne poistenia od rôznych poisťovní, samozrejme za rôzne ceny. Vyberiete si, vyplníte osobné údaje o poistených osobách, zaplatíte, mailom vám príde zmluva a hotovo.

Častokrát si okrem ceny v porovnávači nevšimnete nič iné. Tým pádom je cena parameter, ktorý zaváži najviac. Informácie typu - výška poistného krytia, poistné riziká, či pripoistenia idú bokom. Nie všetci si všimnú a uvedomia, že balíčky cestovného poistenia, ktoré porovnávače ponúknu, nie sú identické, ale líšia sa práve v týchto podstatných parametroch. Okrem toho, nie každý porovnávač spolupracuje so všetkými poisťovňami - nedozviete sa o všetkých ponukách na trhu.

Na čo si dať pozor


1. Poistné riziká a pripoistenia

Pokiaľ si vyberáte balíček poistenia, skontrolujte si, čo v ňom máte poistené. Lacnejšie balíčky môžu obsahovať len poistenie liečebných nákladov v obmedzenej výške. Niektoré poisťovne majú v základom balíčku poistené aj to, čo iné ponúkajú ako nadštandardné pripoistenie.

Napríklad v poistení môžete mať zahrnuté aj náklady na právnika v zahraničí, zabezpečenie opatery dieťaťa, ktorého rodič ochorie na dovolenke, alebo dokonca pri dlhšej hospitalizácii pokrytie nákladov príbuznému na návštevu.


2. Výška poistných limitov

Každá poisťovňa má svoje vlastné limity, ktoré stanovujú maximálnu výšku odškodného – teda koľko vám v prípade škody môže poisťovňa uhradiť. Pokiaľ máte so sebou najnovší iPad, ktorého hodnota je viac ako 1000 eur a váš poistný limit na elektroniku je 500 eur, v prípade krádeže dostanete "len" 500 eur.

Výška poistného krytia liečebných nákladov sa pohybuje rádovo v desiatkach tisícov eur až po neobmedzené krytie. Sú to vysoké sumy a vo väčšine prípadov sú postačujúce. Každý rok sa však objaví pár prípadov, keď ani 100-tisícový limit nestačí. V roku 2015 v Allianz poisťovni najdrahšia škoda krytá z cestovného poistenia bola dopravná nehoda v USA, pri ktorej došlo k poraneniu hlavy a krvácaniu do mozgu, pričom poisťovňa zaplatila 145 tisíc eur.

Pokiaľ cestujete s drahým športovým vybavením (golfové palice, surf,...) informujte sa o spôsobe, ako ho poistiť. Štandardné krytie by vám nemuselo postačovať.

3. Jednorazové poistenie vs. celoročné

Pokiaľ cestujete do zahraničia niekoľkokrát ročne, zvážte, či sa vám nevyplatí celoročné cestovné poistenie. Cestovné poistenie sa totiž nevzťahuje len na klasickú dovolenku, ale platí akonáhle prekročíte hranice - idete nakúpiť do Hainburgu, alebo strávite predĺžený víkend v Prahe... Pred krátkymi cestami do zahraničia na poistenie jednoducho zabúdame a práve celoročné poistenie môže byť riešením. Ak cestujete často, oplatí sa aj cenovo.

4. Špeciálne cestovné poistenie

Pokiaľ chcete stráviť dovolenku v horách, alebo hraním golfu, alebo cestujete za zimnými športami, využite špeciálne poistenie. Toto poistenie vám pokryje napríklad aj náklady na pátranie v horskom teréne, zásah horskej služby, či extra poistenie golfovej batožiny.

Ukážka výskedku porovnania v online porovnávači - ponúkli nám výber 5 poisťovní, pričom na trhu cestovné poistenie ponúka viac ako 10 poisťovní.


Ako si vybrať CP

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk