Na čo pozor pri poistení domova

Buď akceptujete poistnú sumu, ktorú stanovil poisťovateľ, alebo si poistnú sumu upravíte sám. Pozor však na podpoistenie.







Ak si chcete poistiť domov, v niekoľkých kľúčových oblastiach by ste sa mali vo vlastnom záujme dobre orientovať. Patrí medzi ne napríklad správne stanovenie hodnoty (poistnej sumy) nehnuteľnosti tak, aby ste pri totálnej škode dostali také poistné plnenie, vďaka ktorému si budete môcť zabezpečiť znova stavbu toho istého druhu, rozsahu a kvality. „Poistník má možnosť vybrať si jeden z dvoch spôsobov stanovenia poistnej sumy budovy. Buď akceptuje poistnú sumu, ktorú stanovil poisťovateľ, alebo si poistnú sumu upraví sám,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca Generali Poisťovne, a. s. Práve v tomto prípade je však podľa neho potrebné dávať pozor na to, aby nedošlo k podpoisteniu. „Je potrebné dať si pozor na to, aby nehnuteľnosť či domácnosť nebola poistená na nižšiu sumu, než je jej skutočná hodnota,“ hovorí Janásik. „V takomto prípade by totiž nemusel klient získať poistné plnenie, ktoré by mu v prípade poistnej udalosti dostatočne pokrylo spôsobené škody.“


d 1

 

Poistnú sumu si stanovujte v reálnej hodnote poistených hnuteľných vecí


V prípade poistenia domácnosti by poistná suma, ktorú si klient stanovuje sám, mala zahŕňať reálnu hodnotu všetkých hnuteľných vecí, ktoré si chce klient poistiť. „Pri poistení nehnuteľnosti výšku poistnej sumy stanovuje poisťovňa, pričom klient si túto sumu môže zvýšiť, alebo naopak znížiť o 20 %, prípadne môže predložiť znalecký posudok k svojej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Helena Kanderková z Odboru firemnej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s. Aj ona však dodáva, že najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame pri poistení, je práve dojednanie nízkej poistnej sumy, ktorá nezodpovedá reálnej hodnote vecí. „Pri vzniku poistnej udalosti tak poisťovňa škody preplatí len do výšky stanovenej poistnej sumy a klient si nemôže obnoviť svoju domácnosť v hodnote, ktorú mal pred vznikom poistnej udalosti,“ uzatvára Kanderková.

lista Neprehliadnite

Keď je nehnuteľnosť nepoistiteľná


Nie je možné poistiť nehnuteľnosť, ktorá nemá vydané platné stavebné povolenie, respektíve ide o takzvanú čiernu stavbu. „Ďalej nehnuteľnosť, ktorá je neudržiavaná alebo je v zlom technickom stave, prípadne je na ňu vydané platné rozhodnutie o odstránení stavby (je určená na likvidáciu). Nezvykneme poisťovať drevené chaty, ktoré nie sú pevne spojené so zemou, avšak v niektorých prípadoch je tu možné udeliť výnimku,“ vymenúva Kanderková. „Poisťovňa môže odmietnuť poistenie nehnuteľnosti, ak nehnuteľnosť nie je uvedená do užívania podľa platných právnych predpisov, prípadne je nehnuteľnosť poškodená či neudržiavaná,“ hovorí Janásik. Všetky tieto veci si teda pred požiadaním o poistenie najprv poriadne skontrolujte.

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk