Výhody investičného životného poistenia

V rámci životného poistenia si klient spravidla môže vybrať medzi kapitálovými a investičnými produktami. Pozrime sa na to, čo hovorí v prospech práve tých investičných.






Základný rozdiel je ten, že kým kapitálové poistenie garantuje vyplatiť konkrétnu finančnú čiastku (buď na konci poistnej doby pri dožití alebo počas poistenia v prípade smrti), v investičnom poistení máte možnosť získať oveľa zaujímavejšie zhodnotenie vašich peňazí, avšak na úkor spomínanej garancie. Poisťovňa teda už nie je viazaná dorovnať prípadnú stratu na investičných trhoch, preto by si každý klient mal plne uvedomovať riziko, ktoré znáša výhradne sám. Napriek tomu popularita investičných produktov postupne narastá. Stále si zachováva vlastnosti poistenia, ako je krytie jednotlivých rizík, no navyše s predpokladom slušného zárobku. Sú tu však aj ďalšie dôvody, prečo je investičné životné poistenie pre klienta atraktívne.


lista zp 1

 

Prečo sa nebáť investičného životného poistenia


...lebo technická úroková miera (TUM) v kapitálových produktoch klesá
Veľkou výhodou kapitálových poistiek je ich prehľadnosť. Už na začiatku viete, čo dostanete. V dôsledku zákona o poisťovníctve, ktorý kladie dôraz na bezpečnosť vložených finančných prostriedkov, však prinášajú tieto vklady relatívne nízke výnosy. Poisťovne preto investujú do finančne stabilných foriem investícií, ako sú termínované vklady či dlhopisy, ktoré sú menej ziskové, ale výnos je takmer istý. Naopak akcie a rizikovejšie tituly môžu v dlhodobom horizonte zarobiť oveľa viac v porovnaní napríklad s dlhopismi. Preto investičné poistenie poskytuje klientom vo všeobecnosti atraktívnejší výnos.

...lebo podielové fondy predstavujú výnosnú alternatívu
Poisťovne v rámci investičného poistenia preferujú investície do podielových fondov, v rámci ktorých sa investuje do viacerých cenných papierov, čo dodatočne znižuje riziko. Ide o jeden z najvýhodnejších spôsobov zhodnotenia finančných prostriedkov. Vo svete je to rozšírený a obľúbený nástroj na zvyšovanie hodnoty úspor, dostupný takmer pre každého bez ohľadu na výšku jeho príjmu. Podľa našich skúseností predovšetkým zo strednodobého a dlhodobého hľadiska predstavuje veľmi výnosnú alternatívu, dosahuje vyšší výnos než miera inflácie, čím môže výrazne zhodnotiť váš majetok.

...lebo finančné prostriedky sa dajú čerpať aj počas trvania poistnej doby
V rámci kapitálového poistenia sa poistná suma môže čerpať prevažne v 2 prípadoch – v prípade dožitia sa konca poistnej doby alebo v prípade smrti. Ak siahnete na vložené peniaze skôr, teda pred vypršaním poistnej doby, odkupná hodnota hlavne v prvých rokoch trvania poistenia je výrazne nižšia ako zaplatené poistné. Investičné životné poistenie je v tomto smere flexibilnejšie. Umožňuje realizovať čiastočný odkup hodnoty poistenia, teda klient si môže vybrať časť svojich zhodnotených finančných prostriedkov, vo väčšine prípadov už po roku.

...lebo môžete ovplyvňovať investičnú stratégiu
K dispozícii máte kurzy a vývoj jednotlivých investičných stratégií na webovej stránke poisťovne, zároveň sa môžete obrátiť na svojho obchodného poradcu, ktorý vás o aktuálnom stave informuje. Ak to uznáte za vhodné, môžete ovplyvniť hodnotu svojho účtu a to zmenou investičného pomeru, resp. zmenou celej investičnej stratégie vzhľadom na aktuálny stav trhu. Tento úkon realizujete bez poplatku dvakrát ročne.

....lebo investičné poistenie nielen zarába, ale aj chráni
Popri investičnej zložke je súčasťou poistnej zmluvy aj riziková časť, čím plní funkciu poistenia. Každé poistenie sa dojednáva pre prípad dožitia sa konca poistnej doby ako aj pre prípad smrti. Poistná suma v investičnom životnom poistení však nemá presne stanovenú hodnotu, ale predstavuje aktuálnu hodnotu účtu v čase nastatia poistnej udalosti, teda v prípade smrti alebo dožitia sa. Zároveň si môžete zvýšiť krytie prostredníctvom pripoistení.

....lebo investičnú stratégiu „ušijeme“ na mieru
Poisťovne disponujú investičným dotazníkom, ktorý vyplníte a podľa toho vám poistný poradca stanoví rizikový profil. Ak vám pripadne profil konzervatívny, vy aj poisťovňa viete, že podielové fondy treba vyberať opatrnejšie s nižším stupňom rizikovosti. V prípade dynamického profilu už viete, že investičný program môžete kreovať odvážnejšie. Každopádne nemusíte byť odborník na investičné stratégie, poisťovňa a jej odborníci na investovanie vás detailne oboznámia s možnosťami.

Každý si však musí byť plne vedomý rizika v podobe kolísania hodnôt finančných nástrojov najmä v dôsledku zmeny podmienok na finančných trhoch. Investícia do životného poistenia je spojená s rizikom, pričom hodnota účtu poisteného môže byť výrazne premenlivá a môže vyústiť aj do strát. Odporúčame dobre sa informovať u svojho obchodného poradcu, ktorý vám objasní všetky možné riziká.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk