Čo najviac ľutujú starší Američania?

Každý piaty Američan ľutuje, že si nezačal šetriť a investovať na dôchodok skôr.









Vo vekovej kategórii Američanov starších ako 65 rokov takto zmýšľa 27% opýtaných, pri mladších ročníkoch vo veku 30-49 rokov ľutuje, že na dôchodok nezačali myslieť skôr, 17% opýtaných. Vyplýva to z prieskumu portálu Bankrate.com.


Príprava na dôchodok nie je luxus, ale pud sebazáchovy


Z prieskumu portálu Poistovne.sk zase vyplynulo, že ani Slováci otázku sporenia na dôchodok neriešia v dostatočnom predstihu - takmer polovica opýtaných vôbec nerozmýšľa nad tým, z čoho bude financovať svoje potreby v penzijnom veku. Na otázku „Rozmýšľate nad tým, z čoho budete žiť na dôchodku odpovedalo záporne až 41% opýtaných respondentov starších ako 40 rokov, vo vekovej kategórii do 40 rokov to bolo dokonca 45%.


Aké máte možnosti sporenia na dôchodok

Čo vás zaujímalo v poradni o dôchodkovom sporení



Naozaj platí, že čakať je drahé a mágia zloženého úročenia vie robiť veľké divy. Pre príklad: človek, ktorý šetrí od veku 25 rokov 100 eur mesačne (pri predpokladanom 5% výnose ročne), bude mať vo veku 65 rokov na svojom účte 145 tisíc eur, pričom do svojho investičného účtu reálne vloží len 48 tisíc. Na druhej strane, ak investor začne pri rovnakých podmienkach až vo veku 35 rokov, odloží si 36 tisíc, avšak zhodnotenie jeho prostriedkov mu vynesie len necelých 80 tisíc.


Porovnajte si úroky na sporení
Porovnajte si úroky na termínovaných vkladoch


Podľa prieskumu Banky.sk však nízke úroky na vkladoch a sporení motivujú k investovaniu len necelých 20% opýtaných Slovákov a takmer polovica respondentov radšej akceptuje nižší úrok, ale istý výnos. Tretina respondentov využívala investičné produkty už dlhšiu dobu, keďže vždy ponúkali vyššie výnosy.


Prečítajte si viac o investovaní
Čo vás zaujímalo v poradni o investovaní cez banku

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk