Rozmýšľate nad zmenou dôchodkového fondu?

Pri zakladaní sporenia v 2. pilieri si môžete vo vašej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) vybrať z troch alebo štyroch druhov dôchodkových fondov, v ktorých sa budú vaše peniaze zhodnocovať. V ponuke sú fondy akciové, dlhopisové, zmiešané a indexové.



2.pilier na Slovensku pokrýva 6 dôchodkových správcovských spoločností, vybrať si môžete až z 20 spravovaných fondov.

Idete do rizika, či ste opatrnejší?


Platí, že fondy, ktoré investujú do rizikovejších aktív (akcie), vám môžu priniesť vyššie výnosy, ale aj straty. Medzi najvýnosnejšie, ale aj najrizikovejšie patria akciové a indexové fondy. Napríklad za posledný rok tieto fondy zaznamenali straty v rozmedzí mínus 2,6 až mínus 16,6%.

Najmenej rizikové - ale aj najmenej výnosné - sú dlhopisové fondy, ktoré investujú najmä do štátnych dlhov. Tieto bezpečné fondy majú aktuálne ročné výnosy od mínus 0,38 do plus 0,78%.

Pozrite si výkonnosť jednotlivých fondov

Zmena fondu je rýchla


Dôchodkový fond môžete ľubovoľne zmeniť a sporiť si môžete aj v dvoch fondoch súčasne. Jediné obmedzenie je zo zákona, ktorý hovorí, že od veku 50 rokov musíte mať povinne 10% z hodnoty osobného účtu v dlhopisovom garantovanom fonde. Zmenu dôchodkového fondu môžete vo väčšine DSS-iek urobiť cez svoj osobný účet na internete. Proces zmeny trvá iba niekoľko dní.

Odborníci na investovanie však odporúčajú, aby ste fondy nemenili často, lebo v sporení ide najmä o konzistentnosť.


lista d 3

 
 

Častá výmena DSS je spoplatnená


Ak chcete zmeniť nielen fond, ale aj DSS, musíte navštíviť Sociálnu poisťovňu. Tá vám na počkanie vydá tzv. akceptačný list. Ak si sporíte v druhom pilieri viac ako dva roky, tak je vydanie akceptačného listu bezplatné. To isté platí aj vtedy, ak meníte dôchodkovú správcovskú spoločnosť iba raz do roka. Ak ste však prelietaví a rozhodnete sa zmeniť DSS viackrát do roka, za vydanie druhého a ďalšieho akceptačného listu zaplatíte 16 eur.

lista Neprehliadnite

Ďalšie poplatky spojené so starobným dôchodkovým sporením


Keď si otvoríte svoj ročný výpis z osobného dôchodkového účtu, nájdete v ňom vyčíslené 3 druhy poplatkov:
  • odplata za vedenie osobného dôchodkového účtu
  • odplata za správu dôchodkového fondu
  • odplata za zhodnotenie majetku v DF
So sporením v 2.pilieri je spojený ešte jeden poplatok, ktorý vo výpise nenájdete. Je ním poplatok za spracovanie platby, ktorý dostane Sociálna poisťovňa.

Bližšie informácie k poplatkom nájdete tu.
 

1. stávka na Premier League za 20 EUR úplne bez rizika!



 

Prerušenie sporenia


Ak stratíte zamestnanie, prestane za vás zamestnávateľ odvádzať odvody so Sociálnej poisťovne a tým pádom vám táto poisťovňa preruší prispievanie aj do 2. piliera.

Samozrejme, nikto vám nebráni - aj ako nezamestnanému - si dobrovoľne prispievať do oboch pilierov. Do 2. piliera môžete okrem povinného 4% odvodu dobrovoľne prispievať aj viac, a navyše si príspevky môžete odrátať z daní. Výška dobrovoľného príspevku nie je zákonom ohraničená, ale väčšina ľudí si pripláca len 2% zo základu dane, pretože na nich si môžu uplatniť daňovú úľavu.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk