Dôchodok z bytu? Aj to je jedna z možností

Čoraz viac ľudí sa začína na starobu zabezpečovať tak, že si zabezpečí nehnuteľnosť, z ktorej môže mať pasívny príjem. Ísť do toho, či nie? Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody tohto riešenia.





Kúpa domu či bytu
je otázkou, ktorú rieši v istom období svojho života každý z nás; niektorí i viackrát. Aj preto sa stáva čoraz populárnejšou možnosťou zabezpečenia si „prilepšenia“ k dôchodku. Je to pochopiteľné - úspory treba za každých okolností rozložiť do viacerých oblastí. A to tak, aby ste aj v prípade, že niektorá z nich zlyhá alebo neprinesie očakávaný výnos, neobišli príliš zle. Investícia do nehnuteľností však má svoje pravidlá... a nerešpektovať ich sa nevypláca.


lista d 4



Budete potrebovať voľný kapitál


Prvým pravidlom je, že musíte byť aspoň ako-tak pri groši. „Vzhľadom na finančnú náročnosť investovania do nehnuteľností je táto oblasť vhodná skôr pre ľudí, ktorí aj popri iných formách sporenia majú voľný kapitál,“ vysvetľuje Vladimír Baláž, produktový manažér NN dôchodkových spoločností. Treba povedať, že v súčasnom prostredí nízkych úrokových sadzieb hypoték je investícia do nehnuteľností dostupná aj bežným ľuďom. Nemusí to však takto zostať naveky. „Treba si nastaviť dostatočne veľký „vankúš“ pre prípad, že by sadzby o pár rokov znova vzrástli,“ hovorí ďalej Baláž s tým, že je vhodné fixovať si úrokovú sadzbu na čo najdlhšie obdobie. A rozhodne nie je dobrý nápad kupovať na hypotéku celý byt, ktorý potom chcete prenajímať – je to riziko, ktoré sa nemusí vyplatiť. Aspoň časť ceny by ste pri kúpe mali vyplatiť z vlastných peňazí.

V zisku určite nebudete stále


Ak sa rozhodnete pre túto investíciu, mali by ste rátať s tým, že vám priebežne nemusí prinášať zisk. „Naopak, po odpočítaní splátky úveru, nákladov na prevádzku, priebežných nákladov na udržiavanie a opravy a zaplatení daní, môžete byť mesačne nielen na nule, ale dokonca v mínuse,“ vysvetľuje Baláž. Výnosnosť totiž ovplyvňujú rôzne faktory, na ktoré prenajímateľ nemá dosah. „Napríklad, že sa mu nehnuteľnosť nepodarí mať permanentne obsadenú, ceny prenájmov či nehnuteľností klesnú, stúpnu sadzby hypoték alebo sa bude musieť investovať do opráv a rekonštrukcie,“ opisuje ďalšie príčiny.


lista Neprehliadnite

V zahraničí dôchodcovia prenajímajú bežne


Je to však určite cesta budúcnosti. „Ak sa porovnáme s vyspelejšími krajinami, tak dôchodcovia majú dosť príjmov práve z prenájmu nehnuteľností. Je to zaujímavá forma zabezpečenia pasívnych príjmov,“ tvrdí Jozef Rejda, team manager PARTNERS GROUP SK.

Dodáva však, že za istých okolností môžu nastať problémy. „Samozrejme, klient potrebuje mať poctivých nájomcov, aby nedoplácal na rekonštrukcii. Ďalším rizikom je, že sa klientovi nemusí podariť nájsť nájomcov a byt bude nejaký čas prázdny, a tým pádom bez príjmu.“ Aj napriek týmto rizikám je to však stále veľmi atraktívna forma pasívneho príjmu, ktorá majiteľovi vynáša spravidla viac, ako uloženie si peňazí napríklad na termínovanom vklade. Dajte si však pozor najmä pri samotnej kúpe. Keďže nehnuteľnosť môže mať mnoho slabín a skrytých vád, ktoré laik nemusí na prvý pohľad odhaliť, rozhodne je dobrý nápad osloviť odborníka a nechať si poradiť. To isté sa týka výberu lokality – ak chcete prenajímať, musí to byť na mieste, kde bude o podnájom záujem. Šetrenie na odborníkovi by teda bola úspora na naozaj nesprávnom mieste.

Čo dodržať, ak si chcete zabezpečiť starobu nehnuteľnosťou:

  • mať voľný kapitál, aby ste nemuseli brať stopercentnú hypotéku
  • nastaviť si vhodnú dobu fixácie, aby vám príliš skoro „nevyleteli“ úroky
  • rátať s tým, že výnosnosť ovplyvňujú rôzne faktory
  • rátať s tým, že v zisku nebudete stále
  • snažiť sa zohnať si poctivých nájomcov

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk