Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Prečo keď idem na dovolenku v rámci Európy (napríklad na lyžovačku), je potrebné cestovné poistenie? Nestačí mi európsky zdravotný preukaz?

Odpoveď:
VšZP uhrádza liečbu v zahraničí v súlade s platnou legislatívou. Potrebnú zdravotnú starostlivosť uhrádza na základe EPZP.

Na základe EPZP má poistenec nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských štátoch EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a vo Švajčiarsku. Potrebná zdravotná starostlivosť je taká, ktorú si vyžaduje aktuálny zdravotný stav pacienta s ohľadom na dĺžku jeho pobytu v danej krajine a nie je možné odložiť ju do doby návratu poistenca domov.

Na základe EPZP vzniká poistencovi nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti v takom rozsahu, ktorá je v danom štáte krytá verejným zdravotným poistením. Platba môže byť od neho požadovaná iba do výšky spoluúčasti, akú by zaplatili aj "domáci" poistenci (napr. ak sa v danej krajine dopláca na nejaký liek, doplatok uhradí poistenec v rovnakej výške ako domáci poistenec). Na refundáciu tohto poplatku poistencovi už nevzniká nárok.

Výhodou EPZP je to, že umožňuje úhradu potrebnej zdravotnej starostlivosti v systéme verejného zdravotného poistenia bez ohľadu na vek, prítomnosť chronických chorôb, ako aj výšku nákladov.

Na základe EPZP môže poistenec čerpať zdravotnú starostlivosť len u lekára napojeného na verejný systém zdravotného poistenia. EPZP tiež nekryje výšku spoluúčasti poistenca a repatriáciu (teda prevoz poistenca domov).

Na vydanie EPZP je potrebné podať žiadosť v pobočke zdravotnej poisťovne alebo ju poslať poštou, prípadne je možné o jeho vydanie požiadať aj telefonicky prostredníctvom Call centra na č. tel: 0850 003 003. Žiadosť poistenci nájdu aj na internetovej stránke www.vszp.sk a môžu ju odoslať aj e-mailom. V súlade so zákonom o zdravotnom poistení sa EPZP vydá najneskôr do 30 dní odo dňa podania žiadosti. V prípade potreby vycestovania počas tohto obdobia VšZP vystaví svojim poistencom na počkanie Náhradný certifikát k EPZP.

EPZP sa vydáva bezplatne a má platnosť 10 rokov. Aktuálna VšZP vydáva obojstranné preukazy, t.z. na jednej strane národný preukaz a na druhej strane EPZP, t. z., vydaním EPZP dostane poistenec aj nový národný preukaz.
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk