Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Zdravím, mám otázku ohľadom uhrádzania úkonov pri zubárke. Ide o to, že moja predošlá zubárka mojim zubom skôr uškodila a tak som prešiel k novej, avšak cena je takmer dvojnásobná. Súkromná zubárka je zmluvná so VsZP. Preto mám otázku, či a koľko poisťovňa prepláca plombovanie zubov bielou výplňou a či pri chirurgickej extrakcii zubu múdrosti bude poisťovňa z výslednej sumy niečo uhrádzať z môjho poistenia. Ceny sa mi zdajú prehnané napriek môjmu poisteniu a tak sa mi zdá poistenie zbytočné, keď platím tak vysoké sumy. Ďakujem.

Odpoveď:
Zoznam výkonov, ktoré sú plne, alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia určuje Opatrenie MZ SR, ktorým sa vydáva Zoznam zdravotníckych výkonov plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia.

Plne hradená je napr. preventívna prehliadka, odstránenie zubného kameňa zubných povlakov, ošetrenie zubného kazu, ktorý obsahuje liečbu zubného kazu a výplň z plastického materiálu – amalgám na bočných zuboch, na predných estetický samopolymerizujúci materiál – biela plomba a základné chirurgické výkony ako napr. extrakcia zuba.

Lekár môže požadovať od poistenca platbu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť za tie výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Ceny výkonov, čiastočne hradených so spoluúčasťou, sa môžu líšiť v závislosti od použitých materiálov.

Výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia je lekár povinný uviesť v cenníku. Cenník výkonov musí byť umiestnený na viditeľnom mieste pričom ošetrujúci lekár by mal o doplatkoch pacienta vopred informovať.
Odpovedal: Mgr. Petra Balážová (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk