Za strojček na zuby si priplatíte stovky eur

Ak by ste chceli svojim deťom vyriešiť krivé zuby, mali by ste to stihnúť do ich 18-ky. Starším deťom už poisťovne liečbu preplácajú len vo výnimočných prípadoch. Taktiež sa pripravte na to, že poisťovne vám preplatia iba časť nákladov na liečbu.



Zdravotné poisťovne na Slovensku čeľustno-ortopedickú liečbu - teda nasadenie zubného strojčeka - uhrádzajú, ale iba raz za život dieťaťa a iba do 18 roka jeho života. „U poistencov nad 18 rokov, sa táto liečba schvaľuje len zo zdravotných dôvodov ako vrodené chyby v ústnej dutine (rázštepy) či pooperačné stavy u onkologických ochorení,“ vysvetľuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

V Union zdravotnej poisťovni by ste tiež mohli v liečbe zubov strojčekom pokračovať nad 18 rokov len v prípade udelenia výnimky. Tú by ste dostali na základe vážneho zdravotného stavu a zdôvodnenia, prečo liečba nemohla byť vykonaná v riadnom čase. „Takúto žiadosť adresovanú revíznemu lekárovi musí podávať ošetrujúci lekár s udaním diagnózy, doložením röntgenovej dokumentácie, fotodokumentácie pacienta, spolu s dôkladným zdôvodnením svojej žiadosti a udaním časového horizontu, v ktorom sa liečba ukončí,“ vysvetľuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union ZP.


lista zp
 
 

Druhý strojček si musíte zaplatiť


Ak máte dieťa, ktoré má 19 rokov, náklady na zubný strojček si budete musieť hradiť sami.  Podobne je to aj v prípade, keď sa vášmu dieťaťu zuby po rokoch opäť skrížili a zubár odporúča ďalšiu liečbu. „Žiadosti o úhradu aparátu z estetických dôvodov poisťovňa neschvaľuje,“ dodáva Balážová.

Podobne postupujú aj Union ZP a poisťovňa Dôvera a opakovanú liečbu neuhrádzajú. „Indikačné obmedzenia pri tomto type liečby určujú, že z verejného zdravotného poistenia je hradená len raz,“ vysvetľuje Matej Štepianský , PR špecialista Dôvery.

Exituje však aj výnimka. „Opakovaná liečba sa uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia, ak poistenec z iného ako vážneho zdravotného dôvodu neprerušil liečbu na viac ako šesť mesiacov,“ dodáva Smatanová. Tiež pri recidíve čeľustnoortopedickej anomálie, ktorá je medicínsky odôvodnená, sa uhrádza aj pokračovanie pôvodnej liečby, po predchádzajúcom schválení revíznym lekárom.

Lista Odporucame
 

Za strojček si doplatíte niekoľko stoviek eur


Pri preplácaní zubného strojčeka by ste sa nemali spoliehať ani na to, že vám poisťovňa zaplatí jeho plnú cenu. Podľa informácií Poistovne.sk získaných zo zubárskeho prostredia, poisťovne preplatia niečo viac ako polovicu strojčeka. Výška úhrady je stanovená podľa zákona a mesačná platba lekárovi je poskladaná z vykonaných úkonov a stanovenej diagnózy.

Poisťovne neprezradili, koľko bežne preplácajú za strojček. „Cena, ktorú zdravotná poisťovňa uhradí za celú liečbu, je u každého pacienta rôzna, nakoľko záleží od konkrétnych vykonaných výkonov a dĺžky liečby. Nedá sa preto určiť dopredu,“ tvrdí Smatanová.

Výška úhrady záleží od typu strojčeka, teda či je fixný alebo snímateľný. Podľa diagnózy lekár tiež určí, či bude liečba plne hradená, alebo so spoluúčasťou pacienta. Pripravte sa na to, že za celú liečbu môžete doplácať aj niekoľko stoviek eur.

Za zubný strojček na celý chrup, teda na horné aj dolné zuby, si priemerne zubár účtuje okolo 1000 eur. „Najviac z ceny preplatia Union poisťovňa a Dôvera, kde pacient doplatí asi 400 eur. Klienti Všeobecnej poisťovne si doplácajú až polovicu, teda 500 eur,“ hovorí zubárka-ortodontistka pre Poistovne.sk.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk