Takto sa vyhnete dlhom voči zdravotnej poisťovni

Som samoplatca alebo nie? Kedy a za akých okolností sa musím v poisťovni sám prihlásiť? Čítajte ďalej a dozviete sa.







Zdravotné poistenie je u nás povinné a vo vlastnom záujme si treba dať pozor, aby nám na ňom nevznikal dlh. „V prípade, ak poistenec nie je fyzickou osobou, za ktorú platí poistné štát, nie je samostatne zárobkovo činnou osobou ani zamestnancom, považuje sa za dobrovoľne nezamestnanú osobu, čiže samoplatiteľa,“ vysvetľuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

Výška preddavku


Ak sa stanete dobrovoľne nezamestnaným, vzniká vám povinnosť prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ – a to do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste sa ním stali. „Samoplatiteľ je povinný uhrádzať preddavky na poistné riadne a včas. Výška preddavku je určená sadzbou poistného z minimálneho základu,“ tvrdí Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Pre rok 2016 je minimálna výška preddavku pre samoplatiteľa vo výške 60,06 eur. „V prípade osoby, ktorá má nárok na zníženú sadzbu poistného, je to suma 30.03 eur. Preddavok je splatný do ôsmeho dňa nasledujúceho mesiaca za predchádzajúci mesiac,“ vysvetľuje ďalej Balážová.



lista zp 2



Pozor na účet aj identifikačné kódy


V praxi to teda znamená, že napríklad za marec 2016 musí samoplatiteľ zaplatiť 60,06 eur do 8. apríla 2016. „Ak samoplatiteľ bude platiť pravidelne, načas, správnu sumu, na správny účet a s uvedením správnych identifikačných kódov kvôli priradeniu ním uhradenej platby, vyhne sa dlhom,“ hovorí Branislav Cehlárik, PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera. „Tiež si zabezpečí plnohodnotný prístup k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Pretože, ak samoplatiteľ neplatí, prístup k zdravotnej starostlivosti si sám obmedzí a má nárok iba na odkladnú život zachraňujúcu zdravotnú starostlivosť,“ dodáva.

V zdravotnej poisťovni sa musí prihlásiť ako samoplatiteľ každý, kto:

  • nemá príjem zo zamestnania
  • nie je živnostníkom, podnikateľom alebo inou samostatne zárobkovo činnou osobou (napríklad umelec, daňový poradca, tlmočník a podobne)
  • nie je osobou, za ktorú platí poistné štát (napríklad dieťa, študent, doktorand, dôchodca, uchádzač o zamestnanie, poberateľ dávky v hmotnej núdzi, poberateľ rodičovského príspevku, poberateľ materského atď.)
Lista Odporucame

Povinnosti samoplatiteľa:

  • samoplatiteľ musí sám za seba platiť pravidelne minimálne mesačné poistné
  • a to do ôsmich dní po uplynutí mesiaca
  • v sume 60,06 eur (platí pre rok 2016)

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk