Pri návšteve Slovenska zo zahraničia sa poistite

Veľa Slovákov dočasne býva a pracuje v zahraničí. Ak sa na nejakú dobu vrátia domov, mali by si zistiť, či sú ešte na Slovensku zdravotne poistení.






V prípade, že ste si našli prácu v zahraničí a odhlásili ste sa zo slovenskej zdravotnej poisťovne, mali by ste myslieť na to, že po návrate domov by ste mali mať cestovné poistenie, ktoré vám pokryje liečebné náklady. Slovenské nemocnice vás nemusia ošetriť, lebo už nie ste verejne zdravotne poistený.

Zdravotné poistenie vám zanikne, ak ste zamestnaní v cudzine a ste tam aj zdravotne poistení, ale len v prípade, že sa doma odhlásite. Ak sa neodhlásite, ste povinný ho platiť, aj keď ho väčšinu roka nevyužívate. Ak ste poistenie neplatili a neodhlásili ste sa, budete ho musieť spätne doplatiť.

Lista Odporucame
Podľa zákona ste povinní do 8 dní oznámiť zdravotnej poisťovni odhlásenie alebo prihlásenie. Na odhlásenie budete potrebovať fotokópiu pracovnej zmluvy a potvrdenie o zdravotnom poistení v cudzine, prípadne čestné prehlásenie za účelom preukázania zániku verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Tiež ste povinný vrátiť preukaz poistenca ako aj európsky preukaz zdravotného poistenia.

V prípade, že ste sa vrátili z cudziny v priebehu jedného kalendára roka, v ktorom ste odišli, zo zákona ste povinní prihlásiť sa do 8 dní po skončení zamestnania a poistenia v cudzine v tej zdravotnej poisťovni, z ktorej ste odišli.


lista zp

 

Poistite sa ako cudzinec


Ak chodíte na Slovensko často, no nechcete sa opakovane prihlasovať a odhlasovať do zdravotnej poisťovne, zaplaťte si komerčné poistenie. A to buď v slovenskej komerčnej poisťovni alebo v zahraničnej.

Napríklad v Union poisťovni si v tomto prípade môžete zaplatiť zdravotné poistenie cudzincov, hoci v praxi cudzinec nie ste. Ak nemáte na Slovensku trvalý pobyt, berú vás poisťovne ako cudzinca. Takto poistiť sa majú možnosť aj Slováci s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sa viac ako 6 mesiacov zdržujú v zahraničí a sú odhlásení z povinného verejného zdravotného poistenia.

Z tohto poistenia máte krytú neodkladnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti s úrazom alebo ochorením, ktoré vám môžu vzniknúť počas návštevy Slovenska. Funguje to tak, že dostanete preukaz poistenca, ktorým sa preukazuje u lekára. Za ošetrenie neplatíte. Lekár vám vystaví faktúru za poskytnutú zdravotnú starostlivosť a pošle ju priamo poisťovni.

Podobný produkt ponúka aj poisťovňa AXA, ktorá ním pokryje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Cudzincov zdravotne poistí aj Ergo poisťovňa.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk