Ako postupovať ak na svahu zrazíte lyžiara

Ak sa chystáte na zimnú lyžovačku, nezabudnite sa poistiť voči možným rizikám ako je úraz či zodpovednosť za škodu tretej osobe.







Ak nie ste dobrý lyžiar a spadnete na svahu, pričom nikoho iného pri tom nezraníte, situáciu môžete riešiť cez úrazové poistenie v rámci cestovného poistenia.

Horšie je to v prípade, ak ste zozadu narazili do stojaceho lyžiara - vtedy vina padá na vás a nie vždy vyviaznete z nehody len s ospravedlnením. Najmä v zahraničí si ľudia vedia vymáhať svoje bolestné aj na súdoch. V takom prípade vám pomôže poistenie zodpovednosti za škodu. To si tiež môžete priplatiť v rámci cestovného poistenia. Zvyčajne toto poistenie stojí iba niekoľko centov na deň, ale vie vás ochrániť pre tisícovými účtami za poškodenú lyžiarsku výstroj, platby za úrazy či za právnika.

Pripoistenie zodpovednosti vám pokryje náklady na ošetrenie lyžiara, jeho prípadnú hospitalizáciu či iné liečebné náklady. Rovnako pokryje aj náklady za škody na jeho lyžiach alebo inej športovej výstroje. Limity poistného plnenia majú poisťovne zvyčajne dosť vysoké, v desiatkach tisíc eur.

Poistenie zodpovednosti vám pomôže aj pri prípadnom súdnom spore s poškodenou osobou. Poisťovne vám uhradia náklady na advokáta, ale majú svoje stropy. Tie sa pohybujú do niekoľko tisíc eur


lista sp
 
 

Ako postupovať pri zrážke na svahu

  • kontaktovať asistenčnú službu vašej poisťovne, ktorá vám dá základné rady
  • neuznávajte svoju zodpovednosť za škodu bez súhlasu poisťovne
  • náhradu škody neuhrádzajte, ani sa k tomu nezaväzujte
  • zabezpečte si mená a kontaktné adresy svedkov
  • nepodpisujte žiadny dokument, ktorého obsahu dobre nerozumiete
  • pri spornom zavinení vznik škody nahláste polícii a o nahlásení si vyžiadajte potvrdenie
  • okolnosti vzniku škody sa snažte zdokumentovať napríklad fotografovaním
  • oznámte poistnú udalosť priamo poisťovni, najneskôr do 30 dní po návrate na Slovensko
  • poskytnite poisťovni všetky požadované písomnosti (najmä listy, žaloby, predvolania, rozhodnutia, uznesenia, komerčný zápis o škode s poškodeným)

Pozor na alkohol


Na lyžiarskom svahu je bežné, že stánky s občerstvením alebo reštaurácie ponúkajú športovcom aj alkoholické nápoje ako varené víno či čaj s rumom. Na alkohol v krvi však môžete doplatiť pri riešení poistnej udalosti.

Lista Odporucame
Ak máte úraz na svahu po tom, čo ste niekoho zrazili a máte poistenie zodpovednosti za škodu, nemali by ste mať problém s odškodným z poisťovne. Avšak ak poisťovňa zistí, že ste mali vypité, môže vám poistné plnenie odmietnuť vyplatiť.

Požitie alkoholu je totiž medzi bežnými výlukami v poistných zmluvách. Vo výlukách poistenia sú aj prípady, ak ste lyžovali mimo vyznačených tratí alebo vykonávali rizikový šport (napríklad skialpinizmus), ktorý ste nemali pripoistený.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk