Ako si živnostník vypočíta odvody

Od januára tohto roka opäť štátu odvedieme viac na sociálne a zdravotné poistenie. Zvýšenie sa týka najmä drobných podnikateľov, teda samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO).





Minimálne sociálne odvody pre živnostníkov od začiatku januára tohto roka stúpli o 5,63 eura na 142,20 eura mesačne, pretože stúpla aj priemerná mzda, od ktorej sa odvody odvíjajú. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na platenie odvodov sa preto od začiatku januára 2016 zvýšil o 4,1 % - teda o 17 eur, zo 412 na 429 eur. Vyššie minimálne sociálne odvody musíte prvýkrát zaplatiť do 8. februára 2016. Platiť minimálne odvody v tomto roku musíte, ak ste v minulom roku zarobili nad 5.148 eur - čo je 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.


odborne poradne


Ak platíte inú sumu poistného než je minimálne alebo maximálne poistné, tak naďalej platíte rovnako a nič sa pre vás nemení až do júla 2016. Vaša výška poistného sa vám môže zmeniť až podľa vášho daňového priznania za rok 2015 a inú sumu budete platiť od 1. júla tohto roku.

Podobne išli od tohto roku hore aj minimálne zdravotné odvody. Zdravotnej poisťovni zaplatíte od januára o necelé tri eura viac, teda 60,06 eur (v roku 2015 boli minimálne odvody 57,68 eur).

Lista Odporucame

 

Dvesto eur štátu


Živnostníci tak budú v roku 2016 platiť zdravotné a sociálne poistenie v minimálnej výške spolu 202,26 eur. Ak zarábate okolo 450 eur v hrubom, čím prekročíte ročnú hranicu 5.148 eur, tak vám štát len na odvodoch zhltne skoro polovicu príjmu (45%). A to by ste si mali odkladať aj peniaze na dane.

Vymeriavací základ na platenie zdravotného aj sociálneho poistného si môžete vypočítať nasledovne:
  • k čiastkovému základu dane z príjmu (hrubý príjem mínus náklady) pripočítate zaplatené povinné odvody do Sociálnej aj do zdravotnej poisťovne (dobrovoľné odvody do SP sa nezapočítavajú)
  • vydelíte počtom mesiacov prevádzkovania živnosti
  • potom vydelíte koeficientom 1,486
Ak sa vám nechce počítať odvody samostatne, môžete využiť na výpočet kalkulačku na webe Sociálnej poisťovne.

Z vymeriavacieho základu platí živnostník tieto poistenia:
  • nemocenské poistenie vo výške 4,4%
  • poistné na starobné poistenie 18%
  • poistné na invalidné poistenie vo výške 6%
  • poistné do rezervného fondu solidarity zostáva na úrovni 4,75%.
  • dobrovoľne si môžete platiť aj poistenie v nezamestnanosti, ktoré je vo výške 2%
Dokopy je to teda 33,15%, prípadne s poistením v nezamestnanosti až 35,15%. To znamená, že štátu zaplatíte tretinu príjmu na sociálnych odvodoch. Ak k tomu prirátate 14% zdravotných odvodov, tak vám do štátnej kasy odíde skoro polovica príjmu.

Odmietnuť platiť sociálne poistenie s argumentom, že nechcete štátny dôchodok, síce môžete, ale rátajte s tým, že Sociálna poisťovňa od vás bude platby vymáhať. Navyše vám sa omeškané platby vyrúbi pokuty z omeškania.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk