Zdravotná poisťovňa Union zvýšila základné imanie

Od začiatku tohto roka musí mať každá z troch zdravotných poisťovní na Slovensku základné imanie aspoň vo výške 16,6 milióna eur. 


Union zdravotná poisťovňa, a.s., zvýšila základné imanie na zákonom požadovanú výšku, 16,6 milióna eur. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová, k tomuto kroku pristúpila Union ZP 27. novembra minulého roka. K vlaňajšiemu máju mala zdravotná poisťovňa základné imanie v sume 3,54 mil. eur. Od začiatku tohto roka však musí mať každá z troch zdravotných poisťovní na Slovensku základné imanie aspoň vo výške 16,6 milióna eur.

Podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) bola predchádzajúca výška základného imania (3,3 mil. eur) nepostačujúca, a to vzhľadom na objem financií, s ktorými poisťovne hospodária. Hovorca rezortu Peter Bubla pred časom konštatoval, že príjmy z verejného zdravotného poistenia za rok 2014 presiahli štyri miliardy eur. A ako narastajú príjmy, rastú aj výdavky. "Vzhľadom na výšku záväzkov zdravotných poisťovní vo vzťahu k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je potrebné upraviť výšku základného imania zdravotných poisťovní s cieľom zabezpečiť likviditu zdravotných poisťovní, teda schopnosť zdravotných poisťovní uhrádzať poskytnutú zdravotnú starostlivosť," uviedol Bubla.

Podotkol, že aj skúsenosti z aplikačnej praxe ukazujú potrebu navýšiť základné imanie, aby sa zabezpečila ochrana verejných zdrojov a stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Poukázal na to, že po zrušení Európskej zdravotnej poisťovne v roku 2008 neboli uhradené všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre nedostatočnú likviditu zdravotnej poisťovne, pričom ešte v súčasnosti sa realizujú úhrady záväzkov.

Navýšenie základného imania priniesla novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú poslanci schválili v marci minulého roka. Zvyšné dve zdravotné poisťovne spĺňali požadovanú výšku základného imania už v tom čase. 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk