Zmiznuté lyže na svahu vám poisťovne nepreplatia

Ak vám ukradnú lyže zo zamknutého auta, môžete škodu žiadať z poistenia batožiny, ale nemusíte dostať odškodné vždy.







Na lyžovačke by ste si mali chrániť nielen zdravie, ale lyžiarsku výstroj - či už sú to lyže alebo snowboard. Ak vám zmiznú lyže za niekoľko stoviek eur, určite vás to nepoteší a okrem finančnej straty vám to môže pokaziť celú lyžovačku.

Lyže v aute vám môže ochrániť poistenie batožiny v rámci cestovného alebo havarijného poistenia. Za pripoistenie batožiny si priplatíte. Napríklad v Union poisťovni stojí základný balík cestovného poistenia do Rakúska na štyri dni 4 eurá. Rozšírený balík už aj s poistením batožiny vás vyjde na 5,60 eur. V Allianz-Slovenskej poisťovni by ste za základný balík na tento pobyt zaplatili necelých 5 eur a s poistením batožiny by to stálo 6,46 eur. Ostatné poisťovne majú podobnú cenovú politiku. Výstroj v hoteli či lyžiarni si môžete zabezpečiť tiež cestovným poistením. Dostať peniaze od poisťovne však nebude také ľahké.


odborne poradne
 


V prvom rade poisťovňa bude zisťovať, či zlodej pri krádeži prekonal prekážku, čo znamená, že vám rozbil okno na aute alebo vylomil zámok, prípadne sa vlúpal do hotelovej izby. Niektoré poisťovne sú poriadne prísne a škodu nepreplatia v prípade, ak lyže neboli v uzamykateľnom boxe na streche alebo boli viditeľné zvonka. To znamená, že neboli skryté v kufri, ale lákali zlodeja v priestore auta. Skryť lyže do kufra je väčšinou veľký problém, ak nemáte obrovský úložný priestor. Aj preto poisťovne odporúčajú lyže umiestniť do uzamykateľného strešného nosiča.

Ak ste nedbanliví a necháte lyže na svahu pred reštauráciou či chatou a tie vám zmiznú, máte smolu. Takú škodu vám poisťovne nepreplatia, lebo zlodej mal ľahkú cestu ku svojej koristi a budú to považovať za vašu nedbanlivosť.

Náhradu škody nedostanete ani vtedy, ak si lyže zlomíte na svahu pri páde. V prípade, ak vám zdravie či lyže poškodí iný lyžiar, mohli by ste si škodu žiadať z jeho poistenia zodpovednosti za škodu, ak ju má uzavretú.

Lista Odporucame
 

Pozor na limity na úhradu škody


Poisťovňa vám ukradnuté alebo zničené lyže nemusí preplatiť úplne. Záleží na tom, akú sumu náhrady máte dohodnutú v poistnej zmluve. Bežne majú poisťovne svoje stropy na škodu v niekoľkých stovkách eur. V Allianz-SP vám batožinu pokryjú v rámci základného fixného balíka cestovného poistenia do 1000 eur a lyže do 500 eur. Ak máte drahšiu výstroj, dohodnite si vyšší strop na poistné krytie. Poisťovne ponúkajú krytie škody na batožine a teda aj na lyžiach aj nad 1000 eur. Za to si však priplatíte niekoľko eur k bežnej cene poistenia. Napríklad v Allianz-SP má limit za nadštandardnú batožinu do 3000 eur, ale pri vlámaní do auta len do 500 eur. Športové potreby - teda aj lyže - vám uhradí do 850 eur.

V Union poisťovni si môžete batožinu poistiť do sumy 700 eur alebo násobky tejto sumy, maximálne do výšky 2800 eur. Poistné plnenie za jednu poistenú vec je limitované sumou 350 eur. Drahšie predmety v batožine je možné poistiť doplnkovým poistením batožiny.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk