Letné gumy v zime vám môžu skomplikovať vyplatenie poistného

Zima nám klope na dvere a v niektorých častiach Slovenska už začalo „prituhovať“. Ak ste si ešte neprezuli letné pneumatiky, mali by ste tak čo najskôr urobiť. Nehoda na nevhodných gumách alebo s nedostatočným dezénom vám môže skomplikovať náhradu škody.



Portál Poisťovne.sk zisťoval, či poisťovne na Slovensku pri riešení škody z PZP alebo z havarijnej poistky v zime berú do úvahy, či mal šofér „obuté“ zimné pneumatiky a či na nich mal dezén v dostatočnej výške - a nakoľko má prípadné pochybenie vplyv na poistné plnenie.


lista PZP

 

Na Slovensku platí nepresný zákon, že zimné gumy musíte mať na aute až vtedy, keď je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. V prípade nehody pri snehu na vozovke by muselo byť jednoznačne preukázané, teda uvedené v policajnom zázname, že k nehode došlo v dôsledku neprezutia gúm z letných za zimné. Iba vtedy by poisťovňa mohla pristúpiť k zníženiu plnenia v prípade havarijnej poistky, respektíve k regresu pri PZP.

Nesprávne pneumatiky a havarijné poistenie


„V prípade, ak na letných pneumatikách spôsobíte nehodu, pri takýchto škodách si zväčša neuplatňujeme zníženie poistného plnenia,“ tvrdí Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz – Slovenskej poisťovne.

Poisťovne však tiež pripúšťajú, že v prípade, ak sa jednoznačne preukáže, že letné pneumatiky sú príčinou vzniku nehody, môžu primerane krátiť poistné plnenie alebo poistnú udalosť zamietnuť.

"Správne obutie auta má vplyv na priebeh nehody a výšku škody. Ak nie je dodržané, je to dôvodom na krátenie poistného plnenia, " informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB poisťovne.

Aj Generali poisťovňa v tomto prípade pri havarijnom poistení zníži plnenie.

V praxi technici poisťovne pri obhliadke poškodených vozidiel merajú hĺbku dezénu, rozmer, značku a druh (zimné/letné) pneumatiky, okrem iného aj preto, aby sa dala vypočítať jej technická hodnota v prípade poškodenia.

„Na to, aby si poisťovňa v tomto prípade uplatnila zníženie poistného plnenia alebo regres, musí mať zdokumentované v policajnej správe, že letné pneumatiky na aute (napríklad dlhšia brzdná dráha) boli priamou príčinou dopravnej nehody,“ dodáva Miriam Fuňová, hovorkyňa KOOPERATIVA poisťovne.

Lista Odporucame

Zimná nehoda na letných gumách a PZP


V prípade PZP a preukázania, že k nehode došlo práve kvôli nesprávnym pneumatikám, poisťovňa môže pristúpiť k uplatneniu nároku na náhradu poistného plnenia (alebo jeho časti), ktoré za vás vyplatila poškodenému – teda k regresu. Inými slovami, bude od vás ako od vinníka dopravnej nehody požadovať, aby ste škodu alebo jej časť zaplatili vy.

Potvrdzuje to aj Milan Janásik, hovorca Generali poisťovne: „V prípade, že takáto poistná udalosť nastane a je škoda uplatňovaná z PZP, môže dôjsť k regresnému konaniu.“

V posledných rokoch sa u nás nestáva často, že je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Je teda málo pravdepodobné, že v prípade nehody budete znášať časť poistného plnenia vy len preto, že ste jazdili na letných pneumatikách alebo ste tie zimné mali už ojazdené. Je však ťažké zhodnotiť, nakoľko môžu nevhodné pneumatiky prispieť k dopravnej nehode už pri troche snehu či ľadu a či sa vám to oplatí riskovať.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk