Pred ukončením PZP si postrážte dátum výpovede

Ak vám čoskoro končí zmluva o PZP, mali by ste vedieť, že vypovedať ju musíte až šesť týždňov pred jej uplynutím, inak v nej musíte pokračovať.


V prípade, že sa vaša poistná zmluva v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) končí čoskoro a rozhodnete sa pre zmenu, musíte podľa zákona vypovedať starú zmluvu najneskôr 6 týždňov pred ukončením poistného obdobia. Vo väčšine poisťovní platí, že to nemôžete urobiť online či cez telefón, ale iba písomne poštou alebo osobne na pobočke.


PZP


Termín by ste nemali prešvihnúť ani o deň, lebo poisťovne sú na to prísne. Odporúča sa výpoveď odoslať doporučene, aby ste v prípade nejasnosti mali doklad o tom, že ste ju poslali. Niektorým poisťovniam nestačí doniesť ani podací lístok z pošty, musia mať výpoveď 6 týždňov pred ukončením už na pobočke.

„Nestačí, aby bola podaná na pošte, musí byť podaná pred týmto termínom tak, aby ju pošta stihla doručiť v stanovenej lehote. Výpoveď odporúčame podať pred vypočítaným dátumom, najmä ak uvedený deň pripadne na víkend alebo sviatok,” odporúča Milan Janásik, hovorca Generali poisťovne.

Ak sa rozhodnete odovzdať žiadosť o zrušenie poistky PZP osobne na obchodnom mieste poisťovne, nemali by ste si zabudnúť pýtať aj potvrdenie o jej prevzatí.

Ďalšie lehoty na výpoveď


Okrem toho, zmluvu môžete vypovedať aj po dvoch mesiacov od jej uzavretia. V takomto prípade je výpovedná lehota osemdenná a jej uplynutím poistenie zodpovednosti zanikne.

Poistnú zmluvu môžete tiež vypovedať aj po vzniku škodovej udalosti z PZP, a to do jedného mesiaca odo dňa oznámenia vzniku škodovej udalosti poisťovni. „V takomto prípade je výpovedná lehota jeden mesiac,“ dodáva Janásik.


Pozor na technický rok


Pred výpoveďou zmluvy si zistite, či vaše poistné obdobie je zhodné s kalendárnym rokom. Ak ste poistku uzavreli napríklad vo februári, tak ju musíte vypovedať v polovici decembra. Poisťovne dobu poistenia nazývajú technickým rokom (365 dní), nejedná sa teda o kalendárny rok.

Lista Odporucame

Forma výpovede


Pri výpovedi si dajte pozor nielen na dátum, ale na formu, aby ste sa vyhli naťahovačkám s poisťovňou alebo jej zamietnutiu. Zákon síce nepredpisuje ako má výpoveď vyzerať, ale poisťovne majú formuláre výpovede na svojich weboch alebo pobočkách. V Generali výpoveď musí byť v písomnej forme a musí tam byť výročný deň začiatku poistenia (ten je uvedený na bielej, resp. zelenej karte), identifikačné údaje poistníka (teda vás), vaše bydlisko, tiež údaje o súčasnej poisťovni (obchodný názov, adresa, číslo zmluvy) a EVČ vozidla, nesmie chýbať ani dátum a podpis. Ak jedno z týchto vecí chýba alebo je nesprávne, poisťovňa vám môže výpoveď zamietnuť.

Neplatením PZP nezrušíte


Ak by ste chceli PZP vypovedať tak, že sa ho rozhodnete nezaplatiť a prejsť ku konkurencii, neoplatí sa to. Zákon vás donúti poistiť sa v starej poisťovni, pretože ak PZP zanikne počas poistného obdobia pre neplatenie poistného, má poistník povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu na zostávajúcu časť poistného obdobia s doterajším poisťovateľom. „Poistná zmluva uzavretá počas tohto poistného obdobia s iným poisťovateľom je neplatná,“ vysvetľuje Janásik.

Navyše pri uzavretí novej poistnej zmluvy ste povinný novú poisťovňu informovať o predošlom PZP a o tom, ako zaniklo. V prípade nepravdivého vyhlásenia môže poisťovateľ uplatniť voči vám sankciu.

Ak ste si kúpili ojazdené auto a jeho majiteľ neplatil PZP, pričom vás o tom neinformoval, nemusíte sa báť, že jeho nedoplatky zostanú na vás. PZP zaniká prevodom držby na nového majiteľa, teda vy ako nový majiteľ nemôžete mať problémy s dlhmi pôvodného majiteľa. Pokiaľ predchádzajúci majiteľ auta má nedoplatok na poistnom, tento nedoplatok je povinný poisťovni uhradiť on a nie vy.

„Odporúčame vozidlo ihneď po kúpe odhlásiť z evidencie a prihlásiť na nového majiteľa. Pred prihlásením vozidla je potrebné uzatvoriť si nové PZP,“ dodáva Janásik.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk