Rap, metal či soul – čo počúvate za volantom?

Čo je prvá vec, ktorú urobíte, keď si sadnete za volant? Pripútate sa? Zapnete svetlá? Alebo pustíte rádio a pridáte hlasitosť?


Rakúska poisťovňa Allianz v spolupráci s odborníkmi v oblasti muzikológie pátrala po tom, aký vplyv má štýl hudby na bezpečnosť jazdy. Výsledkom je ideálny playlist z aktuálnych hitov, ktorý v kabíne auta vytvorí pôdu pre príjemnú a bezpečnú jazdu.

Správny pulz


Jazdu v aute bez zapnutej hudby si postupne ani nedokážeme predstaviť. Hudobný vkus každého človeka je individuálny, ovplyvňujú ho naše osobnostné charakteristiky, ale aj spomienky, ktoré sa nám s danými piesňami spájajú. Úlohu pri výbere skladby zohráva tiež vek či pohlavie vodiča. Málokto však vie, že hudba, ktorú si v aute púšťame, má vplyv na samotný spôsob jazdy. Nová štúdia rakúskej poisťovne Allianz upozorňuje vodičov na to, že aj zlý výber skladieb môže mať fatálne následky.

„Tempo hudby má vplyv na ľudský pulz, pieseň dokáže spomaliť alebo naopak zrýchliť krvný obeh. Práve na to by si vodiči mali pri šoférovaní dávať veľký pozor,“
vysvetľuje muzikológ Marcin Suder, ktorý na štúdii spolupracoval. Odporúča sa teda pri jazde nepočúvať príliš rýchlu, výraznú alebo prenikavú hudbu.

Podľa štúdie poisťovne môže problémy spôsobovať aj časté prepínanie skladieb alebo rozhlasových staníc. Samostatnou kapitolou je počúvanie extrémne hlasnej hudby za volantom. „Vypeckované“ rádio pred železničným priecestím bez závor sa môže stať príčinou vážnej dopravnej nehody. Podľa Sudera môže vysoká hlasitosť spôsobiť nehody aj na mestských komunikáciách, vodiči sú pri nej menej vnímaví k okolitému dianiu a ohrozujú tak ostatných vodičov, cyklistov a chodcov.

lista Neprehliadnite


Čo počúvať?


Ideálna hudba pre bezpečnú jazdu je podľa štúdie Allianz skôr pomalšia a pokojná, s hlasitosťou medzi 75 až 80 dB. Tempo je dobré držať medzi 60 až 100 BPM, v aute sa neodporúča počúvať napríklad tanečné alebo príliš emocionálne ladené skladby. Naopak vhodné sú cudzojazyčné piesne, ktorých textom vodič nerozumie.

Na základe týchto kritérií muzikológ Marcin Suder vybral z 300 aktuálnych hitov desať skladieb, z ktorých zložil odporúčanú hitparádu za volant. Celý playlist si môžete prehrať na YouTube kanáli rakúskej poisťovne Allianz. Čo do nej patrí?
  • Ed Sheeran – Thinking Out Loud
  • Ellie Goulding – Love Me Like You Do
  • Major Lazer ft. Mo & DJ Snake – Lean On
  • Sam Smith – Stay With Me
  • Hozier – Take Me To Church
  • One Direction – Steal My Girl
  • Nickelback – What Are You Waiting For
  • Conchita Wurst – You Are Unstoppable
  • The Makemakes – I Am Yours
  •  Lukas Graham – Mama Said

Vyberáme z poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk