Kedy vám poistka kryje náklady vzniknuté v dôsledku terorizmu?

Cestujúcich do Tuniska v týchto dňoch trápi hrozba teroristických útokov. Mnoho cestujúcich svoje dovolenky ruší, niektorí sa však rozhodli vycestovať aj napriek nedávnym udalostiam v krajine.


Ministerstvo zahraničných vecí SR však vycestovanie do tejto krajiny neodporúča. Aký vplyv môže mať toto riziko útokov na vaše cestovné poistenie? Redakcia portálu Poistovne.sk pre vás k tejto téme pripravila zopár informácií.

Pozor na zamietnutie plnenia!


Za normálnych okolností vám poisťovňa síce v prípade zranenia pri teroristickom útoku uzná plnenie, na ktoré máte na základe zmluvy nárok (napr. v prípade Komunálnej poisťovne 40 000 eur), ale v prípade, že Ministerstvo zahraničných vecí SR vyhlásilo danú destináciu za nebezpečnú, alebo deklarovalo, že do nej neodporúča vycestovať, vám poisťovňa vašu žiadosť o plnenie veľmi pravdepodobne zamietne.

Zdravotné poistenie - máte otázku? Poradíme!


„V prípade teroristického útoku, ktorého poistený nie je priamo ani nepriamo účastníkom, svojim konaním sa nepodieľal na tomto útoku a nemohol sa mu vyhnúť a počas tejto akcie došlo ku zraneniu poisteného, vtedy poisťovňa kryje liečebné náklady na neodkladné liečebné ošetrenie do výšky poistnej sumy 40 000 eur. Podmienkou ale je, že miesto konania zájazdu v čase uzavretia zmluvy, nebolo oficiálne vyhlásené Ministerstvom zahraničných vecí SR za nebezpečné z dôvodu terorizmu a odporúčané, aby do konkrétneho miesta zájazdu ľudia necestovali. V takom prípade by poisťovňa plnenie zamietla.“ konštatuje Daniela Šulcová z Úseku komunikácie a bankopoisťovníctva Komunálnej poisťovne a dodáva:
"Ak napriek varovaniu MZV SR do krajiny vycestujete, poisťovňa vám hradí všetky liečebné náklady za úraz, mimo tých, ktoré vznikli v dôsledku nepokojov v krajine."

Ak sa však nachádzate v krajine, ktorá bola vyhlásená za nebezpečnú až v priebehu vašej dovolenky, nemajte strach, poisťovne vás v takom prípade nenechajú „v štichu“.

Mgr. Beata Lipšicová, PR konzultant UNIQA poisťovne, uvádza: „Poistenie liečebných nákladov tiež kryje prípad, ak by ste sa ocitli v krajine, kde nečakane nastane teroristická akcia. Liečebné náklady, ktoré Vám vznikli v dôsledku terorizmu, Vám UNIQA poisťovňa uhradí do výšky 30 000 EUR. Pripoistenie rozšírených asistenčných služieb zase myslí napríklad na odškodnenie klienta pri únose lietadla alebo autobusu. “

Pripoistenie storna zájazdu


V prípade, že sa obávate, že budete nútený/á svoj zájazd zrušiť, odporúčame pripoistenie storna zájazdu. To vám zabezpečí preplatenie storno poplatku v prípade potreby zrušiť dovolenku, ale len z vážnych a špecifických dôvodov.

„Za vážny dôvod je považovaná náhla choroba, úraz, hospitalizácia alebo smrť poisteného, vlámanie do bytu alebo živelná poistná udalosť v byte poisteného ako aj smrť alebo náhla choroba, úraz, hospitalizácia blízkej osoby.“ upozorňuje Šulcová.

Pozor! Riziko teroristického útoku medzi vážne dôvody nepatrí a ak sa rozhodnete na dovolenku nevycestovať, poistnie storna zájazdu vám náklady na dovolenku nekryje.
Daniela Šulcová upresňuje: "Z poistného krytia je vylúčené storno zájazdu, ak dôvodom storna bolo zrušenie zájazdu v súvislosti s vojnou (bez ohľadu na to, či bola alebo nebola vyhlásená), občianskou vojnou, vzburou, revolúciou, povstaním, znárodnením, zabavením alebo zničením či poškodením majetku vládou, štátnymi alebo miestnymi úradmi, alebo na základe ich nariadení, sabotážou a štrajkami či nepokojmi, účasťou na nepokojoch, povstaniach, štrajkoch, terorizmom."

Lista Odporucame

Odporúčanie Ministerstva zahraničných vecí SR


Ak sa aj napriek odporúčaniu MZV SR nevycestovať do Tuniska rozhodnete risknúť to, pridávame dodatočné odporúčanie od hovorcu MZV SR Petra Stana: „V súvislosti s ťažko predvídateľnou bezpečnostnou situáciou v Tunisku po nedávnych teroristických útokoch vyzývame slovenských občanov, ktorí sa momentálne nachádzajú v krajine, alebo ju chcú navštíviť, aby zachovávali maximálnu obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a pouličným zhlukom ľudí, osobitne po piatkových modlitbách, a rešpektovali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.“

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk