Zdravotné poistenie ako súčasť nášho života

Portál Poistovne.sk vám v najbližších týždňoch prinesie sériu článkov, v ktorých sa budeme zaoberať zdravotným poistením.






V prvom rade si však musíme povedať, čo pojem „zdravotné poistenie“ predstavuje, aké druhy zdravotného poistenia poznáme a najmä pre koho je určené.

Verejné zdravotné poistenie


Ako na svojej stránke uvádza Všeobecná Zdravotná Poisťovňa (VZP), zdravotné poistenie je druh poistenia slúžiaci na zabezpečenie potrebnej zdravotnej preventívno-liečebnej starostlivosti, pri ťažkom zdravotnom postihnutí, alebo osobitnej zdravotnej starostlivosti. Občania Slovenskej republiky majú na základe zmluvného poistenia právo na zdravotnú starostlivosť, zdravotné pomôcky a iné veci súvisiace so zdravotnou starostlivosťou a prevenciou za podmienok, ktoré ustanovuje zákon o zdravotnej starostlivosti, zákon o zdravotných poisťovniach, zákon o zdravotnom poistení a zákon o liečebnom poriadku. Okrem uvedených zákonov vám právo na zdravotnú starostlivosť garantuje a vymedzuje Listina základných ľudských práv a slobôd a Ústava SR.

Verejné zdravotné poistenie, ktoré môže nadobúdať podobu povinného alebo dobrovoľného poistenia, sa poskytuje osobám definovaným v zákone o zdravotnom poistení a za podmienok uvedených v zákone o zdravotnom poistení. Rozsah zdravotnej starostlivosti a služieb s ňou súvisiacich je vymedzený v zákone o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Dohľad nad týmto druhom poistenia vykonáva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Individuálne zdravotné poistenie je vždy poistením na dobrovoľnej báze. Ide v podstate o komerčné, doplnkové a zmluvné poistenie. Pokrýva zdravotnú starostlivosť v rozsahu uvedenom v poistnej zmluve.

Kto je poistencom?


V skratke môžeme povedať, že povinnosť verejne sa zdravotne poistiť má každý človek, ktorý má trvalý pobyt na území SR. Výnimku tvoria tí, ktorí sú buď zamestnaní v cudzine, alebo tam dlhodobo žijú a zároveň sú tam zdravotne poistení.

Poistencom verejného zdravotného poistenia je každý občan SR od narodenia. Do 60 dní od narodenia je každý poistený v poisťovni svojej matky. Počas týchto 60 dní si môže zákonný zástupca prepoistiť svoje dieťa do inej zdravotnej poisťovne.

Poistený/á ste taktiež, ak máte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zaniklo vám vaše poistenie alebo dôchodok v inej krajine (nemáte ani podanú žiadosť o dôchodok v inej krajine, alebo bola zamietnutá).

Poistencom môžete byť aj v prípade, ak nemáte trvalý pobyt na území SR, ale vaša firma alebo podnikanie má sídlo (alebo je sústredené) na Slovensku, rovnako ako keď poberáte dôchodok na Slovensku (alebo máte o neho podanú žiadosť), máte udelený azyl, začal sa školský rok (prípad zahraničného študenta) a podobne.

Poistencami sú aj cudzinci zaistení a prevzatí do väzby a umiestnení do zariadenia sociálnych služieb na základe rozhodnutia súdu.

Bežný Slovák je teda verejne zdravotne poistený počas celého života – platiteľ poistného sa však väčšinou mení.

Platiteľ zdravotného poistenia


Za platiteľov zdravotného poistenia sa považujú zamestnanci, zamestnávatelia, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), dobrovoľne nezamestnané osoby a štát. Prax je momentálne nasledujúca:
  1. Za zamestnanca vypočítava a odvádza preddavky poistenia jeho zamestnávateľ.
  2. Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne nezamestnané osoby sú tzv. samoplatcami tzn. vypočítavajú si a odvádzajú preddavky poistenia individuálne.
  3. Štát je platiteľom poistného pre poistencov štátu.

Veríme, že sa vám naše články k tejto téme v nasledujúcich týždňoch budú páčiť a nájdete v nich čo najviac odpovedí na otázky, ktoré vás zaujímajú.


Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk