Zahŕňa cestovné poistenie aj právnu ochranu?

Počas letného oddychu pri mori vás môže prekvapiť nepríjemná situácia, pri ktorej by sa vám zišiel právnik. Zisťovali sme preto, či je právna pomoc zahrnutá v poistení zodpovednosti za škodu.


Letné dovolenky sú nevyspytateľné. Nikdy neviete, čo sa vám na cestách môže stať. Zísť sa vám tak môže vo výnimočných prípadoch aj právnik. Portál Poisťovne.sk preto oslovil slovenské poisťovne a zisťoval, či náklady spojené s právnou pomocou kryje poistenie zodpovednosti za škodu v rámci cestovného poistenia.


Čo vás zaujímalo v poradni o cestovnom poistení?


Allianz – Slovenská poisťovňa uhradí za poisteného náklady občianskeho súdneho konania alebo mimosúdneho prerokovania nárokov na náhradu škody, vyplývajúce z poistnej udalosti, ak bolo toto konanie nevyhnutné na zistenie zodpovednosti poisteného alebo výšky nárokov.

Niekde áno, niekde nie


Opačne je to však v ČSOB Poisťovni. „Náklady spojené s najatím právnika nie sú predmetom pripoistenia zodpovednosti za škodu,“ uviedla hovorkyňa poisťovne, Zuzana Eliášová.

KOMUNÁLNA poisťovňa vám nahradí primerané náklady, ak sa k tomu písomne zaviazala.

V Generali Poisťovni zahŕňa poistenie zodpovednosti za škody v rámci cestovného poistenia aj právnu pomoc, ak poistná udalosť nevznikla úmyselným alebo nedbanlivým konaním a je riešená práve súdnou cestou. Ako dodal hovorca poisťovne Milan Janásik, „limit nie je stanovený, náklady na právnika hradíme do výšky poistnej sumy.“


lista Neprehliadnite


Príklad hovorí za všetko


V UNIQA poisťovni si v rámci cestovného poistenia okrem zodpovednosti za škodu môže klient pripoistiť aj právnu ochranu v zahraničí. PR konzultantka poisťovne Beáta Lipšicová jednoducho vysvetľuje, prečo sa oplatí mať pripoistenú aj právnu pomoc: „Predstavte si, že idete v meste povolenou rýchlosťou a zrazu sa pred Vás zaradí motorové vozidlo z vedľajšieho jazdného pruhu bez toho, aby dalo smerovku. Dôjde k zrážke a stanete sa účastníkom dopravnej nehody. Po príchode na miesto nehody policajti neskúmajú, kto zavinil dopravnú nehodu, ale okamžite označia za vinného Vás. Okrem toho, že škodu budete hradiť z vlastného poistenia, budete musieť zaplatiť pokutu. V prípade, ak máte poistenú právnu ochranu, môžete využiť toto poistenie a okrem toho, že Vás môže v správnom konaní zastupovať advokát, môžete si dať vypracovať znalecký posudok na brzdnú dráhu a rozsah poškodenia motorového vozidla. Ak znalec potvrdí tento skutkový stav, máte šancu na úspech.“

Právnu ochranu si môžete pripoistiť


Aj ďalšie poisťovne ponúkajú možnosť právnu ochranu si pripoistiť. Patrí medzi ne napríklad Wüstenrot poisťovňa či KOOPERATIVA poisťovňa. „Cestovné poistenie Assist Card Premium a cestovné poistenie k platobným kartám SLSP kryjú aj náklady spojené s právnou pomocou, dokonca aj kauciu,“ povedala hovorkyňa poisťovne, Miriam Fuňová.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk