PRIESKUM: Havarijné poistenie na Slovensku

Na Slovensku využíva havarijné poistenie motorových vozidiel 10 % domácností. Povinné zmluvné poistenie využíva 60 % slovenských domácností.


Avšak havarijné poistenie nie je u nás zo zákona povinné. No povinné zmluvné poistenie využíva na Slovensku 60 % domácností. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti GfK, ktorá mapovala súčasný trh poistenia motorových vozidiel na Slovensku, v Česku, Poľsku, Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku, Bulharsku a na Ukrajine.

V európskom priemere týchto krajín má havarijné poistenie 7 % domácností. No napríklad v Slovinsku využíva havarijné poistenie až 41 % domácností. Je to podľa GfK spôsobené vyššou mierou nákupu áut prostredníctvom lízingových spoločností, ktoré toto poistenie od svojich klientov vyžadujú. Naopak, v Srbsku využíva tento druh poistenia len jedno percento domácností.

AKO SI VYBRAŤ CESTOVNÉ POISTENIE

Situácia v oblasti povinného zmluvného poistenia, ktoré podľa GfK odráža celkovú úroveň vlastnenia automobilov, je výrazne odlišná. Vzhľadom na to, že toto poistenie je povinné pre všetkých majiteľov motorových vozidiel, dá sa podľa GfK povedať, že odzrkadľuje kúpyschopnosť obyvateľstva. Podľa prieskumu využíva povinné zmluvné poistenie v spomínaných krajinách Európy v priemere 47 % domácností.

Rozdiely medzi jednotlivými krajinami kopírujú podľa GfK socioekonomické rozdiely. Kým v Chorvátsku a Českej republike dosahuje využívanie povinného zmluvného poistenia viac ako 60 %, na Ukrajine je to len necelých 12 %. Z ostatných krajín dosahuje využívanie povinného zmluvného poistenia viac ako 50 % už len Slovinsko. Poľsko má 47 %, Bulharsko 44 %, Srbsko 38 %.

Spoločnosť GfK pravidelne monitoruje európsky trh bankových a poisťovacích služieb. Zber dát sa uskutočňuje ročne na vzorke minimálne tisíc respondentov metódou osobného dopytovania na reprezentatívnej vzorke populácie vo veku od 15 do 79 rokov.


Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk