Spadol na váš dom susedov strom? Vieme, kto vám preplatí škodu

Pri vyčíňaní nepriaznivého počasia môže aj na váš dom spadnúť susedov strom. Predíďte susedským hádkam a prečítajte si, od koho máte žiadať odškodné.





Možno aj vám sa už stalo, že počas búrky vám na dom spadol susedov strom. Vedeli ste ako riešiť škodovú udalosť? Na koho sa obrátiť? Ak nie, tak pozorne čítajte a dozviete sa, kto vám preplatí vzniknutú škodu.

Poradňa o poistení majetku - opýtajte sa


Aj sused si siahne do vrecka

Ak máte uzatvorené poistenie nehnuteľností v ČSOB Poisťovni, škodu vám preplatí vaša poisťovňa. Na škody na nehnuteľnosti vzniknuté pádom stromu sa tento typ poistenia totiž vzťahuje. Do vrecka však bude musieť siahnuť aj sused.

„Vyplatené poistné plnenie majiteľovi domu si potom poisťovňa spravidla regresuje od vinníka, teda od suseda. Ak má sused poistenú zodpovednosť z držby nehnuteľnosti, môže si škodu, ktorú musel zaplatiť, uplatniť z tohto svojho poistenia zodpovednosti,“ uviedla pred časom v našej poradni hovorkyňa ČSOB Poisťovne, Zuzana Eliášová.

Podobné je to aj KOMUNÁLNEJ poisťovni. „Tento typ škody kryje poistenie nehnuteľnosti a domácnosti poisteného. Poistka nehnuteľnosti a domácnosti vyplatí odškodné klientovi, pričom poisťovňa si následne môže žiadať regres od suseda, ktorému strom patril. Ak aj sused má uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, ktoré automaticky obsahuje aj poistenie zodpovednosti za škodu, škoda sa poisťovni preplatí z tejto poistky,“ informovala špecialistka PR a marketingu KOMUNÁLNEJ poisťovne, Daniela Šulcová. 

Ak ste klientom Generali Poisťovne, škoda bude rovnako uhradené z poistenia nehnuteľnosti. „Škodu kryje poistenie nehnuteľnosti, ktoré v rámci rozsahu poistenia kryje aj poistné nebezpečenstvo pád predmetov, ktorý zahŕňa pád stromov či stožiarov,“ povedal manažér komunikácie a hovorca Generali Poisťovne, Milan Janásik.

lista Neprehliadnite


V Allianz – Slovenkej poisťovni preskúmajú zavinenie a odškodnia v nových cenách

V Allianz – Slovenskej poisťovni závisia možnosti odškodnenia zo strany poisťovne od typu poistnej zmluvy a od okolností vzniku škody.
Štandardne je riziko pádu predmetu na nehnuteľnosť zahrnuté v poistnom krytí poistenia budov a vzniknutú škodu poisťovňa nahrádza dokonca v nových cenách – t.j. v sume, ktorá zodpovedá primeraným nákladom na opravu či znovuzriadenie nehnuteľnosti.
V určitých prípadoch môže byť škoda hradená tiež zo susedovho poistenia zodpovednosti za škodu. „V prípade, že sused, z pozemku ktorého strom spadol, má uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu, odškodniť majiteľa nehnuteľnosti je možné za určitých okolností aj z tohto poistenia. Vždy sa ale skúma zavinenie škodcu prípadne zodpovedného a jeho prípadné porušenie napr. prevenčnej povinnosti. Ak by sa preukázalo, že k takému porušeniu nedošlo, poisťovňa by nemusela škodu uhradiť napriek poisteniu zodpovednosti. Zvlášť, ak by sa jednalo o pád stromu počas búrky, kde by príčina pádu stromu mohla byť iná, napríklad víchrica,“ uvádza špecialista Odboru firemnej komunikácie Allianz – Slovenskej poisťovne, Artur Šturmankin.

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk