Nemýľte si poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Sú to 2 odlišné poistenia.

Ak máte uzavreté len poistenie nehnuteľnosti a prírodná katastrofa vám zničí novú televíziu i koberce, poisťovňa vám v tom prípade za ne nevyplatí odškodné. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Pretože na tieto hnuteľné veci sa tento typ poistenia nevzťahuje.

Po nadobudnutí hnuteľného či nehnuteľného majetku zamieri väčšina z nás aj do poisťovne, kde si chce svoj nový byt, dom, vzácnu starožitnosť či elektroniku poistiť. Niektorí z nás si však myslia, že na všetky tieto veci stačí len jeden typ poistenia, či už poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti. Avšak, pravda je úplne iná.

ZADAJTE OTÁZKU DO PORADNE

Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti nie je totiž to isté, aj keď ide o dva základné typy poistenia majetku. Potvrdil nám to aj manažér komunikácie a hovorca Generali Poisťovne Milan Janásik v našej poradni: „Každé z týchto dvoch poistení slúži na poistenie niečoho iného. Laicky povedané, ak by sme zobrali dom a prevrátili ho naopak, všetko, čo sa z neho vysype, kryje poistenie domácnosti. No a steny a hrubú stavbu zasa poisťujeme v rámci poistenia nehnuteľnosti. Má preto určite zmyslel uzatvoriť si obe tieto poistenia. Pretože ak by sa klientovi napríklad poškodila elektronika, poistenie nehnuteľnosti takúto škodovú udalosť nepokryje, pokryje ho však poistenie domácnosti. A naopak, ak by dom napríklad zaplavila voda, je potrebné mať poistenú aj nehnuteľnosť.“

Proti prírodným katastrofám uzatvorte poistenie nehnuteľnosti

Ak ste si teda kúpili či postavili nový dom v blízkosti rieky, kde každoročne hrozí riziko záplav, alebo je vysoká pravdepodobnosť iných prírodných katastrof, oplatí sa vám uzavrieť poistenie nehnuteľnosti. „V rámci tohto typu poistenia sa poistenie vzťahuje na nehnuteľné veci ako rodinný dom; byt alebo nebytový priestor; rekreačnú budovu, vrátane technického, energetického a technologického vybavenia,“ povedal Janásik.

Poistenie nehnuteľnosti sa vzťahuje aj na:

  • stavebné súčasti
  • vedľajšie stavby (napr. garáž, garážové státie, garážový box; hospodárska budova, kôlňa, stodola, dielňa, letná kuchyňa, práčovňa, sklad a pod.)
  • stavebný materiál, stavebné mechanizmy a stavebné náradie
  • príslušenstvo bytu a spoločné časti bytového domu

Poistite si svoju domácnosť

„V rámci poistenia domácnosti sa poistenie vzťahuje na hnuteľné veci, ktoré tvoria zariadenie bytu, rodinného domu, alebo rekreačnej budovy, slúžia na prevádzku domácnosti, alebo uspokojovanie potrieb poisteného alebo príslušníkov jeho domácnosti a nachádzajú sa v mieste poistenia a sú vo vlastníctve poisteného,“ dodal Janásik.

Za hnuteľné veci, ktoré zahŕňa poistenie domácnosti, sa považuje nábytok, koberce, oblečenie, obuv, elektrospotrebiče, audiovizuálna technika, náradie, ale aj starožitnosti a umelecké diela.

Na záver - malá rada. Pri zvažovaní poistenia by ste si mali vždy preštudovať poistné podmienky konkrétnej poisťovne uvedené v zmluve, aby ste vedeli, proti čomu všetkému ste chránený a do akej výšky. Predídete tak nepríjemným prekvapeniam v budúcnosti.

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk