Prerušením sporenia v 2. pilieri si znížite aj dôchodok

Sporiť si na penziu v 2. dôchodkovom pilieri by ste si mali pravidelne a dlhodobo, aby ste si nasporili dostatočnú penziu.  


Podobne ako v 1. dôchodkovom pilieri, aj v tom druhom si musíte sporiť desiatky rokov, aby ste mali slušnú penziu.

Z 2. súkromného piliera sa dá vystúpiť iba keď je dočasne otvorený, čo sa udeje od 15. marca tohto roka na tri mesiace. Ak sa rozhodnete pre výstup, všetky vaše nasporené a zhodnotené povinné príspevky budú prevedené na účet Sociálnej poisťovne, ktorá ich použije na výplatu aktuálnych dôchodkov. V prípade, že ste si prispievali aj dobrovoľnými príspevkami, tie vám budú vrátené.

Na druhej strane, počas otvorenia 2. piliera budú môcť noví sporitelia doň aj vstúpiť bez ohľadu na vek.

„Jedinou podmienkou pre vstup bude, že fyzickej osobe pred uzatvorením zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení vzniklo dôchodkové poistenie. Teda stačí, ak ste boli aspoň raz  pred vstupom poistení v Sociálnej poisťovni,“ vysvetľuje Rastislav Kráľovič, manažér pre správu dôchodkových fondov poisťovne AXA v našej poradni.

Zadajte otázku do novej poradne o 2. dôchodkovom pilieri


Prerušenie sporenia znamená zníženie budúceho dôchodku


Ak stratíte zamestnanie, prestane za vás firma odvádzať odvody so Sociálnej poisťovne a tým pádom vám táto poisťovňa preruší prispievanie aj do 2. piliera.

Samozrejme, nikto vám nebráni aj ako nezamestnanému si dobrovoľne prispievať do oboch pilierov. V prípade, ak je žena na materskej dovolenke, platí za ňu odvody do 2. piliera štát, ale iba malé. Svoj budúci dôchodok si môže zvýšiť tak, že si bude prispievať na penzijné sporenie dobrovoľne.

Ak má sporiteľ obdobie, kedy nepracuje - a teda nemá odvody do Sociálnej poisťovne - za toto obdobie nebude mať rovnako odvody ani na starobné dôchodkové sporenie, resp. ak počas tohto obdobia za neho odvádza odvody štát, je potrebné si uvedomiť, že tieto odvody sú v minimálnej výške,“ vysvetľuje Kraľovič.

lista Neprehliadnite

Dobrovoľné príspevky

 
Prispievať na 2. pilier si môžete okrem povinného 4% odvodu aj dobrovoľne a navyše si príspevky môžete odrátať z daní.

Výška dobrovoľného príspevku nie je zákonom ohraničená, ale väčšina ľudí si pripláca len 2% zo základu dane, pretože na nich si môžu uplatniť daňovú úľavu.

Ak by ste chceli časť alebo všetky peniaze z 2. piliera vybrať a minúť ešte pred dôchodkom, nepochodíte. Možnosť predčasného výberu nasporených peňazí z 2. piliera neexistuje. Svoje úspory si môžete vybrať, až keď dosiahnete dôchodkový vek a kvalifikujete sa na programový výber.  

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk