Penzie z 2. piliera by sa mali dorovnávať z rezervného fondu


Opoziční poslanci Július Brocka (KDH), Martin Chren (nezaradený), Erika Jurinová (OĽaNO), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Jozef Mihál (SaS) navrhujú, aby Sociálna poisťovňa z rezervného fondu solidarity dorovnávala výšku dvojpilierových dôchodkov do sumy dôchodku, ktorú by osoba dostávala, ak by v druhom pilieri nebola. Ako na tlačovej besede uviedol Kaník, dvojpilierové penzie by sa podľa takéhoto návrhu dorovnávali o malé čiastky v sume niekoľkých eur.

"Je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie, ako ľudí vytlačiť z druhého piliera," povedal. Návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá by mala byť účinná od začiatku júla tohto roka, už predložili do parlamentu.

Poslanec za SDKÚ-DS poukázal na to, že do rezervného fondu solidarity prispievajú všetci pracujúci ľudia, pričom do tohto fondu smeruje 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Ľudia, ktorí nie sú v druhom pilieri, pritom podľa Kaníka čerpajú z rezervného fondu Sociálnej poisťovne plnú mieru solidarity. "Tí, ktorí sú v druhom pilieri, nemajú nárok na plnú výšku solidarity. Môžu získať maximálne 77 percent oproti tým, ktorí sú len v prvom pilieri," povedal Kaník. Štvrté otvorenie druhého piliera, ktoré nastane v období od 15. marca do 15. júna tohto roka, pritom podľa neho nerieši otázku, ako zabezpečiť pre ľudí čo najvyšší dôchodok. "Pre verejné financie a dôchodkový systém by bolo najhoršie, keby všetci z druhého piliera prešli do prvého piliera.

Znamenalo by to zrútenie dôchodkového systému," tvrdí Kaník. Navrhované opatrenie sa podľa poslanca Júliusa Brocku v tejto chvíli ukazuje ako nevyhnutné s cieľom obrániť druhý pilier. "Chceme pomôcť tým sporiteľom, ktorí boli poškodení Smerom počas prvej a tejto vlády Smeru," povedal Brocka.

V Tipsporte od piatka 13. bez manipuláku! K tomu 100 €, najvyššia hladina kurzov a TV prenosy!

Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostanú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk