Druhý pilier zažíva najťažšie chvíle

Dvojpilierový dôchodkový systém podľa poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) zažíva najťažšie chvíle počas celej svojej existencie.


Ako ďalej upozornil v parlamentnej rozprave k skrátenému konaniu k otvoreniu druhého piliera, strana Smer-SD bude mať v rukách tromf, keďže spôsob vyplácania dôchodkov z druhého piliera schválila vlani spolu s poslancami Smeru aj časť poslancov opozície.

"Vedel som, že sa to otvorí a aj kedy sa to otvorí," povedal Švejna. Upozornil na to, že sporitelia s nulovým vymeriavacím základom neplatia odvody nielen do druhého piliera, ale ani do štátneho, priebežného piliera. "Tak či tak, budú odkázaní na sociálne dávky," tvrdí Švejna.

Otvorením druhého dôchodkového piliera a odchodom z tohto systému späť vo výlučne prvého piliera chce vláda podľa Júliusa Brocku (KDH) od sporiteľov, aby si kúpili lístky na Titanic. Podľa neho nie je potrebné skrátené legislatívne konanie z dôvodu, že štátu hrozia značné hospodárske škody. Značné škody však podľa Brocku hrozia z toho, že dôchodkové správcovské spoločnosti pri odchode sporiteľa z druhého piliera sa budú musieť zbaviť akcií a pripraviť tak peniaze, ktoré pošlú do Sociálnej poisťovne. Prvý pilier označil poslanec KDH za pyramídovú hru, ktorú vláda dotuje zo štátneho rozpočtu.

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) upozornil na to, že otvorením druhého penzijného piliera sa vôbec nerieši problém výšky doživotných dôchodkov z tohto systému. "Nič sa nezmení na tom, že zákon zabudol na to, že životné poisťovne sa môžu správať sebecky a krátkozrako," uviedol Kaník. Podobu schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá upravuje pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, považuje Kaník za zlyhanie ministerstva práce a sociálnych vecí.

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

"Ide nám predovšetkým o vytvorenie podmienok pre každého jedného sporiteľa, aby sa dobrovoľne rozhodol, či bude znášať riziká, spojené s veľmi nízkymi dôchodkami, ktoré by mali byť z tohto piliera vyplácané aj v budúcnosti," povedal v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. O možnosti vystúpiť z druhého piliera bude podľa Fica informovaný každý sporiteľ.

Premiér zopakoval, že v druhom pilieri je obrovské množstvo ľudí, pre ktorých je výhodnejšie zostať len v prvom, štátnom pilieri. Ako uviedol, v sporivom pilieri je asi 350 tisíc osôb, ktoré nemajú žiadny vymeriavací základ a ďalších 200 tisíc až 300 tisíc ľudí, ktorí majú príjmy na úrovni 500 až 600 eur. "Takíto ľudia si v živote nenasporia v druhom pilieri," tvrdí predseda vlády. Rovnako je podľa neho druhý pilier nevýhodný pre sporiteľov vo vyššom veku.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk