V druhom pilieri majú byť zvačša mladší ľudia s vyšším príjmom

V druhom dôchodkovom pilieri sú podľa nezaradeného poslanca Jozefa Kollára aj sporitelia, ktorí v tomto systéme vzhľadom na ich príjem a vek nikdy nemali byť.

Súhlasí preto s tým, že sa systém starobného dôchodkového sporenia otvára. Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave k otvoreniu druhého piliera, sporivý pilier bol už pritom trikrát otvorený.

"Zdá sa, že niečo zo strany vlády nebolo urobené efektívne," povedal. Zaujíma ho preto, čo chce vláda urobiť inak, aby sa druhý pilier nemusel v budúcnosti znova otvárať. Upozornil na vyjadrenie poslanca a súčasne šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka (Smer-SD), podľa ktorého by malo byť v druhom pilieri 250 tisíc ľudí. "Naozaj si trúfate dostať von jeden milión 250 tisíc ľudí," spýtal sa poslancov Smeru-SD. Za desať rokov si podľa Kollára 600 tisíc ľudí v druhom pilieri nasporilo viac ako 5 tisíc eur, a to pritom boli finančné trhy šesť rokov v kríze.

Podľa poslanca Muňka je druhý pilier potrebný, je však výhodný pre tých, ktorí majú vyšší príjem. Tvrdí, že v druhom pilieri by mali byť len tí ľudia, ktorí majú menej ako 30 rokov a zarábajú aspoň 1 000 eur. Upozornil na to, že celá Európska únia vypláca z prvého piliera 90 % až 92 % dôchodkov. Žiadatelia o dôchodok z druhého piliera, ktorí nepodpíšu zmluvu s niektorou zo životných poisťovní a z druhého piliera vystúpia, podľa Muňka získajú zo Sociálnej poisťovne vyšší dôchodok v porovnaní s penziou, akú by dostávali z dvojpilierového systému.

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. "V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk