Richter nechce vykrývať penzie z 2. piliera z rezervného fondu

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter odmieta návrh opozície, aby sa prípadné nižšie dvojpilierové dôchodky vykrývali z rezervného fondu solidarity, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.


Ako upozornil v záverečnom slove k otvoreniu druhého piliera, pri takomto riešení by sa ostatní poistenci skladali na nevýhodné, nezodpovedné investovanie. "Pristúpili by sme k podpore morálneho hazardu," povedal minister. Upozornil tiež na to, že prvý, priebežný pilier, je a bude garantovaný štátom. "Tým nechcem povedať, že sa nebude meniť," pripustil šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

S návrhom, aby sa nižšie dôchodky z druhého piliera dorovnávali z rezervného fondu solidarity, prišiel v rozprave poslanec Július Brocka (KDH). Takýto návrh pritom v utorok schválilo Prezídium SDKÚ-DS. "Navrhujeme využitie rezervného fondu solidarity, z ktorého v prípade potreby budú navýšené dôchodky ľudí z dvojpilierového systému tak, aby nikto nemal nižší dôchodok nezávisle od toho, v ktorom pilieri je,“ povedal po rokovaní prezídia predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období chce vláda Roberta Fica umožniť vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. Poslanci by mali o otvorení druhého piliera hlasovať v stredu o 11:00.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk