Penzistom sa po výstupe z 2. piliera zvýši dôchodok

Ak z druhého piliera vystúpi sporiteľ, ktorý je už poberateľom starobného alebo predčasného starobného dôchodku a tento dôchodok mu Sociálna poisťovňa (SP) znížila pre jeho účasť v druhom pilieri, poisťovňa mu jeho dôchodok po vystúpení prepočíta tak, ako keby nikdy nebol v druhom pilieri. Informuje o tom Sociálna poisťovňa.


"Prepočet vyplácaného dôchodku vykoná Sociálna poisťovňa automaticky potom, ako budú na jej účet dôchodkovou správcovskou spoločnosťou prevedené povinné príspevky,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O prepočet dôchodku z tohto dôvodu teda nie je potrebné osobitne žiadať.

Sporitelia budú môcť počas otvorenia druhého piliera od 15. marca do 15. júna tohto roka doručiť Sociálnej poisťovni písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, teda vystúpiť z druhého piliera. Tlačivo Sociálnej poisťovne určené k výstupu bude dostupné v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Doručením tohto oznámenia Sociálnej poisťovni sporiteľovi zaniknú účasť na starobnom dôchodkovom sporení spätne odo dňa vzniku jeho účasti, právne postavenie sporiteľa a zmluva o starobnom dôchodkovom sporení. Prejav vôle sporiteľa nie je možné vziať späť.

Povinné príspevky za fyzickú osobu, ktorá vystúpi z druhého piliera, prevedie dôchodková správcovská spoločnosť, s ktorou mal sporiteľ uzatvorenú zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. Príspevky vrátené Sociálnej poisťovni sa budú považovať za poistné zaplatené na starobné poistenie za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení. Starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok fyzickej osoby, ktorá vystúpi z kapitalizačného piliera, nebude znížený za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení v druhom pilieri.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk