Budúci penzisti by si mali sporiť v 3. pilieri

Cestou, ako riešiť do budúcnosti nepriaznivý demografický vývoj, je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera tretí penzijný pilier, teda dobrovoľné pripoistenie sa na dôchodok.


"Vidím budúcnosť dôchodkov v nejakom štátnom pilieri a potom dobrovoľné pripoistenie, kde by bola ďaleko väčšia motivácia aj pre zamestnávateľov, aby sa podieľali na záujme ľudí starať sa o svoje sociálne zabezpečenie počas staroby," uviedol šéf rezortu práce a sociálnych vecí po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Väčšia motivácia pre zamestnávateľov by podľa neho mohla spočívať v daňových úľavách, alebo aj v iných formách podpory od štátu.

Druhý dôchodkový pilier však podľa Richtera má svoje opodstatnenie. "Gro bude však stále tvoriť nejaký priebežný pilier, teda štátny, ale myslím si, že veľmi dôležité je viac sa zamerať na tretí pilier," povedal minister práce. S hlavou štátu minister hovoril aj o pripravovanom legislatívnom návrhu na zavedenie minimálneho dôchodku.

"Pochopil som z toho, čo sme spolu hovorili, že s týmto zákonom problém z hľadiska podpisu mať nebude," povedal minister. Šéf rezort práce a sociálnych vecí tiež verí, že prezident Andrej Kiska podpíše novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, na základe ktorej sa má na obdobie od 15. marca do 15. júna tohto roka otvoriť druhý dôchodkový pilier. "Ja osobne očakávam, že prezident zákon podpíše," dodal Richter. 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk