Anuita a programový výber dôchodku sa môžu dopĺňať

Od Nového roku si môžete od životnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok teda anuitu alebo si úspory vybrať cez programový výber. Tieto možnosti sa dajú aj kombinovať.


Keď dosiahnete dôchodkový vek v tomto roku a sporili ste si v 2. pilieri máte nárok na anuitu čo je doživotný dôchodok alebo na programový výber svojich nasporených peňazí.

O tom ktorú možnosť si vybrať rozhoduje v prvom rade výška vašich úspor.

"Programový vyber je postupne vyplácanie mesačných dávok dôchodkovou správcovskou spoločnosťou sporiteľovi, ktorý už odišiel do dôchodku, ale nepreviedol si celý zostatok na účte do životnej poisťovne za účelom vyplácania anuity, ale ponechal si časť majetku aj na účte v DSS. Tá mu takto z hodnoty účtu vypláca dohodnutú mesačnú platbu, až pokiaľ sa prostriedky na jeho účte neminú,“ vysvetľuje Miroslav Suchý, vedúci oddelenia obchodu a CRM v Allianz – SDSS.

Zadajte otázku do novej poradne o 2. dôchodkovom pilieri


Programový vyber nekryje riziko dlhovekosti, ale výhodou je, že nevyčerpaný zostatok na účte v DSS je predmetom dedenia.   Na druhej strane pri dožití vyššieho veku si môžete úspory vyčerpať skôr a už nebudete mať nárok na ďalšie platby.

Príjmové limity pri  programovom výbere


Na programový vyber majú v zmysle zákona nárok tí, ktorí si platili odvody na dôchodkové poistenie počas celého života zo mzdy, ktorá bola vždy minimálne vo výške 1,25 násobku priemernej mzdy a súčet ich dôchodku z 1. a 2. piliera je vyšší, ako by bol teoreticky dôchodok iba z 1. piliera.

Posúdenie, či sporiteľ, ktorý odchádza do dôchodku, tieto podmienky spĺňa, vykoná Sociálna poisťovňa automaticky pre každého, kto požiada o dôchodok,“ dodáva Suchý.

Programovým výberom si môžu úspory čerpať aj tí, ktorí si nasporili málo, a žiadna životná poisťovňa im z ich nasporenej sumy neponúkla doživotný dôchodok. Okrem toho sporiteľ, ktorý si platil aj dobrovoľné príspevky, môže celú časť hodnoty účtu, ktorá vznikla z dobrovoľných príspevkov, použiť na programový vyber.

Rastislav Kráľovič, manažér pre správu dôchodkových fondov  poisťovne AXA, upozorňuje v našej poradni, že programový výber môže byť vyplácaný v dvoch režimoch:
  • ako malá nasporená suma, kedy klient vie ovplyvniť iba výšku mesačnej výplaty do maximálnej možnej hranice, ktorá je pre rok 2015 v sume 12,60€
  • alebo ak sa vypláca programový výber v kombinácii s doživotným dôchodkovom, tak si výšku výplaty určuje klient. Výplata výnosu je závislá od fondu, v ktorom má klient zainvestované finančné prostriedky a vypláca sa najskôr po roku od zjednania tejto dávky.
lista Neprehliadnite

Doživotný dôchodok závisí nielen od výšky úspor


Ak sa nekvalifikujete na programový výber, ostáva vám požiadať životnú poisťovňu o doživotný dôchodok. Ten vám bude vyplácať životná poisťovňa, ktorú si vyberiete a kam sa presunú vaše úspory z DSS.

Na rozdiel od programového výberu je to produkt, ktorý kryje riziko dlhovekosti. Kúpou anuity prenášate riziko dlhovekosti na poisťovňu. Ak budete žiť ešte 20 rokov na dôchodku, poisťovňa vám bude musieť stále anuitu vyplácať.

Výška doživotnej anuity bude plne závislá od nasporených finančných prostriedkov. Poisťovne tiež berú pri výpočte do úvahy aj technické faktory ako sú úmrtnostné pravdepodobnosti a technickú úrokovú mieru.

„Výšku nasporenej sumy klient ovplyvňuje nepriamo prostredníctvom svojej mzdy alebo má možnosť prispievať si dobrovoľné príspevky priamo na svoj osobný účet čím si môže svoje úspory navýšiť,“ dodáva Kráľovič.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk