Snehové škody riešte z majetkového poistenia

Zimné škody na dome vám pokryje majetkové poistenie. Zíde sa vám aj poistenie zodpovednosti a úrazové poistenie.  

 
Hoci snehu tejto zimy zatiaľ veľa nie je, treba sa naň pripraviť. Poisťovne.sk vybrali niekoľko najbežnejších zimných poistných rizík a zisťovali ako ich treba riešiť.

Sneh a škody z neho považujú poisťovne za škody z atmosferických zrážok a poisťujú ho v rámci poistenia nehnuteľnosti.

Ak vám sneh poškodil strechu, a voda z topiaceho sa snehu poškodila aj vnútornú maľovku, môžete využiť poistenie nehnuteľnosti aj domácnosti. Poistenie nehnuteľnosti ochráni stavbu ako vonkajšie múry a poistenie domácnosti poskytuje ochranu vnútorného vybavenia. 

Zadajte otázku do novej poradne o zmenách v sociálnom poistení


“Uvedené poistenie kryje v základnej cene aj riziká tiaž snehu a atmosférické zrážky,” dodáva Lucia Makayová, hovorkyňa Generali poisťovne.

V prípade ak sa sneh z vašej strechy zosunul a zranil okoloidúcu osobu, pomôže vám poistenie zodpovednosti, ktoré sa zvyčajne pripoisťuje k poisteniu nehnuteľnosti.

Toto plnenie sa však vzťahuje iba na tzv. tretie osoby a ich majetok, nie na majetok a zdravie poisteného alebo jeho rodinných príslušníkov, žijúcich v danej nehnuteľnosti. V takýchto prípadoch ide o tzv. vlastnú škodu, na ktorú platí výluka,” dodáva Ján Ďurech, z marketingového oddelenia poisťovne Aegon.

Makayová radí, že ak zranenie utrpí majiteľ nehnuteľnosti, môže si škodu uplatniť zo životného alebo úrazového poistenia v závislosti od poistených rizík a závažnosti úrazu. 

V poisťovni Aegon nie je nutné uzatvárať osobitne úrazové poistenie, ale ho možno získať spolu s poistením bývania.

lista Neprehliadnite

Zničený altánok vám poisťovňa uhradí


Ak vám sneh poškodil nielen dom, ale aj kôlňu, záhradný prístrešok či terasu tiež vám pomôže poistenie nehnuteľnosti.

“To automaticky zahŕňa aj poistenie všetkých vedľajších stavieb prislúchajúcich k domu bez nutnosti ich pripoistenia,” dodáva hovorkyňa Generali.

Kedy peniaze nedostanete


Poistné plnenie nedostanete ak si škodu zaviníte nedbanlivosťou. Napríklad ak máte drahú záhradnú hojdačku s textilným matracom a v zimných mesiacoch ju neschováte pred snehom, nejde o poistnú udalosť. 

Podobne sa poistné krytie nevzťahuje na rozpínanie mrznúcej vody. 

Ak napríklad ľad roztrhá či poškodí záhradnú dlažbu, nepovažuje sa to za poistnú udalosť. Je všeobecne známe, že v mínusových teplotách voda mrzne a rozpína sa, čomu treba prispôsobiť i stavbu alebo materiál,” dodáva Ďurech z Aegonu.

Ak vám zamrzla voda vo vodovode a roztrhlo vám rúry, náhladu škody tiež nemusíte dostať. Poisťovne to môžu vyhodnotiť ako nedbanlivosť a krátiť alebo odmietnúť vám plnenie.

Napokon, poistenie nehnuteľnosti vám neuhradí ani škody snehom na vaších stromoch či kríkoch v záhrade.  Ak by vás však nečakaný sneh pripravil o úrodu, za poškodené plodiny je možné požadovať náhradu.  

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk