Sociálne odvody majiteľa eseročky a živnostníka sú rozdielne

Poistovne.sk zisťovali aký je rozdiel v sociálnych odvodoch majiteľa eseročky a živnostníka, ak majú zhruba rovnaké ročné príjmy. 

 
Ak by ste sa chceli vyhnúť plateniu odvodov do Sociálnej poisťovne prechodom zo živnosti na ereročku, nebude to také ľahké ako v minulosti. Oba subjekty musia platiť odody, hoci sú medzi nimi rozdiely.

Rozdiel je v podmienkach, za akých vzniká povinné poistenie majiteľovi eseročky a živnostníkovi, vo výpočte poistného a tiež v sadzbách poistného,“ vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder v našej poradni.

Majiteľovi eseročky vznikne povinné poistenie, ak získa postavenie zamestnanca. To mu vynikne vtedy aj je konateľ alebo spoločník vo vlastnej firme, čo býva skoro vždy. Toto postavenie mu zaručuje právo na príjem zo závislej činnosti a z nej sa platia odovody.

U samostatne zárobkovo činný osôb (SZČO) sa vznik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia posudzuje na základe ich príjmov bez odpočítania výdavkov. dosiahnutých z vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti v predchádzajúcom kalendárnom roku.   Ak jeho hrubý príjem za rok 2014 presiahol hranicu 4944 eur musí od 1.júla tohto roka platiť poistenie.

Zadajte otázku do novej poradne o zmenách v sociálnom poistení


Vypočet odvodov


Majiteľovi eseročky platí poistné z reálne zúčtovanej odmeny, ktorú si ako konateľ či spoločník určí. Ak si ju dá veľmi nízku bude mať aj odvody nízke.

Na druhej strane živnostník si si vypočíta vymeriavací základ na platenie poistného podľa zákonného vzorca: Čiastkový základ dane, neznížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na povinné sociálne poistenie SZČO :  koeficient 1,6  :  12. Manévrovací priestor na zníženie odvodov je v tomto prípade nižší.

lista Neprehliadnite

Majiteľ eseročky a živnostník majú odlišné percentá odvodov


SZČO platí vždy poistné vo výške 4,4% z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, 18% na starobné poistenie, 6% na invalidné poistenie a  4,75% na rezervný fond solidarity. 

Majiteľ eseročky  platí poistné v závislosti od toho, či  sa považuje za zamestnanca s pravidelným mesačným príjmom alebo nepravidelným príjmom. 

Pri pravidelnom príjme platí 1,4 % z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie zamestnanec aj zamestnávateľ, 4 % na starobné poistenie  zamestnanec, 14% zamestnávateľ, na invalidné poistenie 3 % aj zamestnanec aj zamestnávateľ a zamestnávateľ aj 4,75% na rezervný fond solidarity, na poistenie v nezamestnanosti platí 1% aj zamestnanec aj zamestnávateľ. 

Pri nepravidelnom príjme platí zamestnanec aj zamestnávateľ len poistné na dôchodkové poistenie (starobné, invalidné a rezervný fond), sadzby sú rovnaké ako pri pravidelnom príjme,“ dodáva Višváder. 

Vyberáme z Poistovne.sk

policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?
burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Vyberáme z banky.sk