Cena poistenia úveru závisí od jeho výšky a rizík

Pri uzatváraní poistenia úveru by ste mali zvážiť viacero kritérií jeho výberu. Ak si ho správne namodelujete môžete na ňom ušetriť.  

 
Výška poplatku za poistenie úveru závisí od typu pôžičky, jej výšky, ale aj od rizík, ktoré si chcete pokryť.

Ak máte spotrebný úver, jeho poistenie bude zvyčajne lacnejšie, lebo si požičiavate nižšiu sumu a na kratší čas. Na druhej strane poistenie hypotéky býva drahšie, pretože riziká nesplácania sú pri nej vyššie kvôli jej dĺžke a výške.

Vo väčšine poisťovní je výška poistného pri hypotéke závislá od dohodnutých rizík a od výšky úveru. Platí, že čím viac rizík si poistíte a čím vyšší úver máte tým viac zaplatíte. 

Kým poistenie spotrebného úveru vás môže stáť niekoľko eur mesačne, pri poistení hypotéky môžete platiť aj niekoľko desiatok eur za mesiac. 

„Cena poistenia úveru závisí v prvom rade od výšky a doby splácania úveru. Pri hypotekárnych úveroch ovplyvňuje výšku poistného aj vek poisteného,“ vysvetľuje Dáša Polláková, riaditeľka Odboru úverov pre retail a MicroSME ČSOB v našej poradni.

Lista Odporucame

Aké riziká si poistiť


Pri spotrebáku aj pri hypotéke si môžete vybrať iba niektoré riziká z ponúkaných. I keď banka alebo poisťovňa sa vám budú chcieť predať poistenie na čo najviac rizík, nemusíte to prijať. Zvyčajne poisťovne ponúkajú základný balík poistenia a rozšírený.

Keďže hypotéka sa spláca aj niekoľko desaťročí mali by ste myslieť aj na to, že sa vám počas tejto doby môže zhoršiť zdravie a pripoistiť si aj túto možnosť v podobe základných rizík, ako sú invalidita či úmrtie a dlhodobá PN. Stratu práce si zvyčajne poistíte v rozšírenom balíku poistenia.

„V oboch prípadoch platí, že poistenie by malo eliminovať čo najväčšie množstvo rizík. Čím je suma úveru vyššia, tým komplexnejšie poistenie by si mal klient zvoliť. Prípadná neschopnosť splácať úver by totiž mohla veľmi vážne ohroziť životnú situáciu rodiny,“ vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa poisťovne Poštovej banky.

V tejto poisťovni je cenový rozdiel medzi čiastočným a komplexným poistením úveru v porovnaní s rozsahom krytia zanedbateľný. 

Napríklad pri Dobrej pôžičke vo výške 3000 eur so splátkou 100 eur mesačne stojí základný balík poistenia úveru 3,30 eur a komplexný 4,00 eurá.

ČSOB poisťovni je výška poistného pri poistení spotrebných úverov kalkulovaná z počiatočnej výšky úveru, a preto nie je tak citlivá na zmeny úrokových sadzieb. 

Pri rizikách práceneschopnosť a strata zamestnania sa poistné počíta z výšky splátky, keďže pri týchto rizikách poisťovňa poskytuje poistné plnenie práve vo forme splátok úveru.

Zaujímavé je aj to, že poisťovne pri určovaní ceny poistného úveru neberú do úvahy či pochádzate z východu Slovenska s vyššou mierou nezamestnanosti alebo z iných častí krajiny. Poistné je rovnaké pre celé územie a jeho výška skôr záleží na bonite klienta ako na mieste bydliska.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk