Ukradnuté vozidlo vám poistka preplatí len čiastočne

Krádež vozidla sa dá pripoistiť iba v rámci havarijného poistenia. 

 
Ak ste na dovolenke v zahraničí auto, a to vám zmizne spred hotela alebo v na pláži mali by ste najprv zistiť či nebolo odtiahnuté. Ak nie zrejme bolo odcudzené a mali by ste to riešiť cez vašu poisťovňu.

Pomocnú ruku by vám mala podať asistenčná služba vo vašom havarijnom poistení, ale aj pri povinnom zmluvnom poistení (PZP). Preplatenie škody za zmiznuté auto a extra pomocné služby však môžete čakať iba z havarijnej poistky, a aj to len vtedy ak to máte pripoistené.

„Krádež vozidla je možné poistiť jedine v havarijnom poistení spolu s rizikom živelných udalostí a vandalizmu,“ informuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union poisťovne.

lista Neprehliadnite Pri krádeži všetko nahláste a zdokumentujte


Ak krádež auta poistenú máte treba postupovať pri tejto udalosti nasledovne. Najskôr privolajte políciu. Tá vám vyhotoví protokol o nahlásení krádeže. 

Smatanová klientom odporúča, aby udalosť okamžite nahlásili miestnej polícii. V prípade, že neovládate miestny jazyk, máte právo, aby vám polícia zabezpečila tlmočníka. 

„Dôležité je vyžiadať si písomné potvrdenie o nahlásení krádeže, na základe ktorého vozidlo klient odhlási z evidencie v Slovenskej republike a taktiež toto potvrdenie bude potrebovať poisťovňa, aby mohla udalosť začať riešiť,“ dodáva hovorkyňa Union poisťovne.

Následne oznámte celú vec svojej poisťovni, kde jej oznámite informácie o ukradnutom vozidle, vaše kontaktné telefónne číslo, adresu a opis miesta, odkiaľ došlo k odcudzeniu vozidla. 

„V prípade potreby zavolajte na číslo asistenčnej služby, ktorá vám môže zabezpečiť náhradnú dopravu do miesta trvalého bydliska, prípadne ubytovanie,“ dodáva Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne.

Postup pri riešení krádeže auta v zahraničí

  • Nahláste krádež na polícii, tá vám vyhotoví sa protokol o nahlásení odcudzenia vozidla
  • Nahláste krádež v poisťovni a jej asistenčnej službe
  • V prípade potreby nahláste krádež  aj v lízingovke
  • Odovzdajte osobne alebo pošlite poštou do poisťovne všetky doklady o udalosti aj o aute
  • Počkajte na políciu a jej doklad o skončení vyšetrovania ( zvyčajne do 30 dní)
  • Poisťovňa vám zaplatí poistné plnenie do 15 dní od ukončenia poistnej udalosti
  • Lízingovka ukončí lízingovú zmluvu a vypracuje finančné vyrovnanie

Dajte si pozor na limity


Pri týchto asistenčných službách existujú limity, o ktorých sme už písali, takže si ich dopredu zistite, aby ste nemuseli doplácať sa služby z vlastného vrecka. 

Union vám v prípade krádeže vozidla v zahraničí poskytne v rámci PZP ubytovanie v hoteli na dve noci a preplatí náklady na návrat domov (vlak, lietadlo alebo autobus) do limitu 250 eur. Pri havarijnom poistení je to až do 650 eur.

„V PZP ako aj v havarijnom poistení ide o kumulatívny limit na celú udalosť, t. j. ubytovanie, ako aj náklady na dopravu domov sa preplácajú do uvedenej výšky. Taktiež nárok na uvedené služby vzniká len v prípade, že klient ich čerpá cez našej asistenčnej služby,“ upozorňuje Smatanová. 

Komunálna poisťovňa vám v prípade krádeže vozidla ubytovanie maximálne na dve noci alebo vám zaplatí dopravu domov alebo na dovolenku, alebo len vlakom II. triedy alebo autobusom alebo letenkou v turistickej triede do limitu 75 eur na osobu.

Po návrate domov, opäť kontaktujte svoju poisťovňu alebo choďte priamo na jej pobočku a odovzdajte tam okrem vyplneného oznámenia a policajného protokolu aj originálne doklady od vozidla (ak neboli ukradnuté spolu s ním), kľúče od auta prípadne aj servisnú knižku. 

„K likvidácii poistnej udalosti bude potrebné aj uznesenie o ukončení alebo prerušení šetrenia z polície,“ dodáva Šulcová.

Po návrate domov a uznaní vašich nárokov vám poisťovňa do 15 dní uhradí poistné plnenie. Rátajte však s tým, že poisťovňa vám nezaplatí celú hodnotu ukradnutého auta, ale odráta si od neho vašu spoluúčasť a amortizáciu. To znamená, že ak bolo vozidlo staršie nedostanete peniaze na kúpu nového, ale podobne starého.  

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk