Aktívny človek musí zaplatiť zdravotné poistenie zo všetkých príjmov

Ak si chcete popri zamestnaní privyrobiť napríklad prácou na živnosť, platiť zdravotné poistenie budete aj z tejto činnosti, ale nie hneď.  


Podľa zákona o zdravotnom poistení sa poistné vypočítava z každého dosiahnutého príjmu, ktorý podlieha zdravotnému poisteniu, kde patrí aj živnosť či iná samostatne zárobková činnosť (SZČ). Takže napriek tomu, že za vás poistné odvádza zamestnávateľ mali by ste si ho platiť aj vy. Ale nemusíte ho platiť ihneď po začatí podnikania.

„V prípade začínajúcej SZČO, ktorá je zároveň zamestnaná alebo je poistencom štátu nie je určená minimálna výška preddavku. Preto si určí výška preddavku a môže to môže to byť aj v nulovej výške,“ vysvetľuje Eva Ravingerová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 €!

Ak už živnosť vykonávate dlhšie, mali by ste preddavky na zdravotné poistenie platiť, ale ich výška závisí od výšky vášho dosiahnutého príjmu spred dvoch rokoch.

„V prípade SZČO ktorá je zároveň zamestnaná a ktorej sa robilo ročné zúčtovanie za rok 2012 platí preddavky v roku 2014 tak ako jej boli vypočítané v ročnom zúčtovaní,“ dodáva Ravingerová.

Navyše pre výpočet preddavku nie je rozhodujúci len váš príjem, ale aj počet mesiacov podnikania. Ak výška týchto preddavkov nedosahuje aspoň 3 eurá, živnostník nie je povinný ich uhrádzať.
Dohodnite si preddavok

Lista Odporucame V prípade, že neviete aké veľké príjmy budete mať môžete sa dohodnúť so svojou zdravotnou poisťovňou na vami určenej výške poistného alebo na nulových preddavkoch zo živnosti, pričom prípadne nedoplatky vyrovnáte v rámci ročného zúčtovania poistného. Na výpočet môžete použiť aj kalkulačku na web stránkach poisťovní.

„V roku 2015 podáte daňové priznanie aj z príjmov z podnikania a zo základu dane z týchto príjmov sa v ročnom zúčtovaní poistného za rok 2014 vypočíta poistné na zdravotné poistenie spätne za rok 2014,“ vysvetľuje radí metodička zdravotnej poisťovne Dôvera Alica Hrubá v našej poradni.

Ak už musíte platiť zdravotné poistenie, nevyhnete sa mu ani v prípade keď sa vám nedarí. Živnostník môže vykazovať aj stratu, ale preddavky na poistné musí platiť najmenej v povinnej minimálnej sume 56,35 eur každý mesiac.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk