Študent na brigáde nemusí platiť zdravotné poistenie

Od minulého roku sa musia platiť zdravotné odvody aj z práce na dohodu, ale za brigádu odvody neplatíte. 


Cez letné prázdniny si veľa študentov privyrába na rôznych brigádach. Tie sú zmluvne riešené cez tri formy dohody.

- dohoda o vykonaní práce
- dohoda o pracovnej činnosti
- dohoda o brigádnickej práci študentov

Poistovne.sk zisťovali, ktorá z týchto dohôd je pre študenta výhodnejšia, ak sa chce vyhnúť plateniu zdravotných odvodov.

„Kým pri práci na dohodu o brigádnickej práci študentov sa odvody do zdravotnej poisťovne neplatia, tak príjem z dohôd o vykonaní práce a príjem z dohôd o pracovnej činnosti podlieha odvodovej povinnosti,“ vysvetľuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 €!

Z hľadiska odvodov sa študentovi preto viac oplatí mať uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci. Navyše pri tejto forme nezáleží na tom koľko študent zarobí mesačne ani koľko má rokov.

„Ak študent, ktorý nemá 18 rokov, ale pracuje na dohodu o brigádnickej práci, je oslobodený od platenia odvodov do zdravotného poistenia,“ dodáva Smatanová.

Lista Odporucame

Dôchodkové poistenie študent platí


Na rozdiel od zdravotného poistenia sú pravidlá pre platenie sociálnych odvodov na študentov prísnejšie. Ak má študent súčasne viacero brigád počas leta, nemusí z každej platiť sociálne odvody, ale môže si určiť jednu dohodu o brigádnickej práci, na základe ktorej nebude dôchodkovo poistený.

„To znamená, že zo všetkých ostatných dohôd je tento študent povinne poistený a platí poistné na sociálne poistenie. O výnimku na neplatenie dôchodkového poistenia dohodár žiada zamestnávateľa,“ dodáva Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak študent pracuje na dohodu o brigádnickej práci študenta, platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Jeho zamestnávateľ okrem toho platí aj poistné na garančné poistenie a poistné na úrazové poistenie.

„Študent má možnosť požiadať svojho zamestnávateľa o neplatenie poistného. Podmienkou je, aby jeho mesačný príjem z dohody o brigádnickej práci nepresiahol 68 eur a študent mal menej ako 18 rokov, u starších študentov je táto hranica 159 eur,“ informuje Višváder.

Ak by túto hranicu príjmu z prekročil, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej čiastky.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk