Študent na brigáde nemusí platiť zdravotné poistenie

Od minulého roku sa musia platiť zdravotné odvody aj z práce na dohodu, ale za brigádu odvody neplatíte. 


Cez letné prázdniny si veľa študentov privyrába na rôznych brigádach. Tie sú zmluvne riešené cez tri formy dohody.

- dohoda o vykonaní práce
- dohoda o pracovnej činnosti
- dohoda o brigádnickej práci študentov

Poistovne.sk zisťovali, ktorá z týchto dohôd je pre študenta výhodnejšia, ak sa chce vyhnúť plateniu zdravotných odvodov.

„Kým pri práci na dohodu o brigádnickej práci študentov sa odvody do zdravotnej poisťovne neplatia, tak príjem z dohôd o vykonaní práce a príjem z dohôd o pracovnej činnosti podlieha odvodovej povinnosti,“ vysvetľuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 €!

Z hľadiska odvodov sa študentovi preto viac oplatí mať uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci. Navyše pri tejto forme nezáleží na tom koľko študent zarobí mesačne ani koľko má rokov.

„Ak študent, ktorý nemá 18 rokov, ale pracuje na dohodu o brigádnickej práci, je oslobodený od platenia odvodov do zdravotného poistenia,“ dodáva Smatanová.

Lista Odporucame

Dôchodkové poistenie študent platí


Na rozdiel od zdravotného poistenia sú pravidlá pre platenie sociálnych odvodov na študentov prísnejšie. Ak má študent súčasne viacero brigád počas leta, nemusí z každej platiť sociálne odvody, ale môže si určiť jednu dohodu o brigádnickej práci, na základe ktorej nebude dôchodkovo poistený.

„To znamená, že zo všetkých ostatných dohôd je tento študent povinne poistený a platí poistné na sociálne poistenie. O výnimku na neplatenie dôchodkového poistenia dohodár žiada zamestnávateľa,“ dodáva Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak študent pracuje na dohodu o brigádnickej práci študenta, platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Jeho zamestnávateľ okrem toho platí aj poistné na garančné poistenie a poistné na úrazové poistenie.

„Študent má možnosť požiadať svojho zamestnávateľa o neplatenie poistného. Podmienkou je, aby jeho mesačný príjem z dohody o brigádnickej práci nepresiahol 68 eur a študent mal menej ako 18 rokov, u starších študentov je táto hranica 159 eur,“ informuje Višváder.

Ak by túto hranicu príjmu z prekročil, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej čiastky.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk