Študenti sa po skončení školy musia zdravotne poistiť

Poistovne.sk zisťovali či a odkedy si musia platiť čerství absolventi škôl zdravotné poistenie. 

 
V tomto mesiaci skončí školu niekoľko tisíc stredoškolákov a študentov univerzít. Niektorí vstúpia na trh práce ihneď iní si urobia posledné prázdniny. 

Skončení stredoškoláci sú na tom lepšie ako vysokoškoláci, lebo nemusia hneď po maturite utekať do zdravotnej poisťovne.

MS 2014 so stávkami zadarmo až do 500 €!

„Ak sa absolvent strednej školy nezamestná, môže byť registrovaný ako poistenec štátu najdlhšie do konca prázdnin do 31. augusta,“ informuje metodička zdravotnej poisťovne Dôvera Alica Hrubá v našej poradni.

Od začiatku septembra sa absolvent strednej školy musí buď zamestnať, prihlásiť na úrade práce alebo začať podnikať, inak je povinný si platiť poistné sám.

lista Neprehliadnite

Po štátnici sa poistite


Čerstvý vysokoškolák už nemá žiadne prázdniny ako úľavu pri platení zdravotných odvodov, pretože byť poistencom štátu dňom vykonania záverečnej skúšky. Nespoliehajte sa teda, že sa stačí v zdravotnej poisťovni nahlásiť až po promócii alebo až po prázdninách. 

Výnimku má vysokoškolák,ktorý pokračuje po škole na doktorandskom štúdiu. Ten nemusí si platiť cez prázdniny zdravotné poistenie. 

„Odporúčame ale po zápise na doktorandské štúdium oznámiť zdravotnej poisťovni, že na štúdium sa skutočne zapísal,“ radí Hrubá.

Ak sa absolvent zaeviduje na úrade práce, nemusí zdravotnej poisťovni nič nahlasovať. To isté platí aj v prípade keď sa zamestná, lebo to zaňho urobí jeho zamestnávateľ. 

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk