Ako riešiť s poisťovňou haváriu na dovolenke v zahraničí

Ak cestujete na dovolenku autom, a stane sa vám nehoda pomôže vám najmä havarijné poistenie, ale zíde sa vám aj cestovná poistka.  

 
Pri poistení liečby na dovolenke si dajte pozor na finančné limity a dokladyovolenke si dajte pozor na finančné limity a dokladyčí v prvom rade treba telefonicky kontaktovať asistenčnú službu vašej poisťovne, kde ste uzavreli havarijné poistenie. Tá vám zabezpečí niekoho kto vám auto príde obhliadnuť a rozhodne čo s ním ďalej a pomôže riešiť poistnú udalosť s miestnymi úradmi či políciou. 

„Pri nehode v zahraničí odporúčame kontaktovať poisťovňu, v ktorej máte uzavreté havarijné poistenie. Oplatí sa tiež vyhotoviť niekoľko fotografií poškodenia a poslať ich do poisťovne, radí Judita Smatanová hovorkyňa Union poisťovne. 

Ak ste nespôsobili nehodu vy, ale narazil do vás cudzinec a nemá povinné zmluvné poistenie, poisťovne odporúčajú k dopravnej nehode privolať políciu. 

„V prípade poistnej udalosti v zahraničí je potrebné preukázať potvrdenie od polície a ďalej vyplnenú a všetkými účastníkmi nehody podpísanú správu o nehode,“ vysvetľuje Katarína Janáková, vedúca oddelenia skupinového cestovného a privátneho poistenia Allianz-Slovenskej poisťovne v našej poradni.


Potom treba počkať na vyjadrenie poisťovne, akým spôsobom sa bude škoda riešiť. Závisí to od predpokladaných nákladov na opravu vozidla. V prípade malej škody (poškriabaný nárazník), ktorá neohrozuje vašu bezpečnosť vám poisťovňa zvyčajne odporúči opravu realizovať až na Slovensku.

Na druhej strane napríklad opravu odlomeného spätného zrkadla, ktoré je dôležité a vozidlo sa bez neho nemôže používať v premávke vám Union poisťovňa dovolí opraviť v zahraničí. Niektoré poisťovne vám dovolia vybrať si servis za hranicami servis voľne, iné majú zmluvných partnerov.

Požičovňa len na Slovensku

Ak by ste auto mali poškodené tak, že sa nedá spojazdniť a potrebuje dlhšiu opravu nespoliehajte sa na to, že vám poisťovňa automaticky preplatí aj náklady na zapožičanie náhradného auta. Tá to urobí iba v prípade, že ste mali dojednané aj poistenie náhradného vozidla.

Union poisťovňa síce hradí zapožičanie vozidla z havarijného poistenia do limitu 250 eur, ale len na území Slovenska. 

„V zahraničí sa daný limit asistenčnej služby sa používa na dopravu klienta a jeho vozidla na Slovensko,“ dodáva Smatanová. 
 

Ako postupovať pri autonehode v zahraničí

  • Telefonicky kontaktujte asistenčnú službu vašej poisťovne
  • Urobte si niekoľko fotografií poškodenia auta
  • Zistite či má druhý účastník nehody PZP
  • K dopravnej nehode privolajte políciu
  • Vyplňte so všetkými účastníkmi nehody správu o nehode
  • Vypýtajte si aj potvrdenie o nehode od polície
  • Všetky doklady pošlite poisťovni
  • Pýtajte sa na možnosť náhradného auta

Keď vám nebodaj v zahraničí ukradnú vozidlo aj s batožinou, poisťovne vám zvyčajne nepreplatia zapožičanie náhradného auta, ale z cestovného poistenia dostanete peňažnú náhrada za odcudzené veci z auta. Ak ste mali auto havarijne poistené dostanete zaň poistné plnenie až doma.

V prípade krádeže auta alebo ak trvá oprava vozidla v zahraničí viac ako osem hodín Komunálna poisťovňavám zabezpečí:

- ubytovanie maximálne na dve noci pre všetky zúčastnené osoby, alebo
- návrat osôb do miesta ich trvalého bydliska, alebo 
- pokračovanie v ceste do cieľového miesta vlakom, autobusom, náhradným motorovým vozidlom, alebo letecky

Pri väčšej škode sa poisťovňa rozhodne či vám auto prevezie na Slovensko alebo dá čiastočne opraviť v zahraničí. Zvyčajne vám zaplatí len najnutnejšia oprava, aby ste sa vedeli autom dostať domov a tam sa vozidlo doopravuje.

"V zahraničí vychádza oprava vozidiel o niečo drahšie ako na Slovensku, predovšetkým čo sa týka ceny práce. Za náhradné diely zaplatíte porovnateľnú sumu ako u nás. Poisťovňa preto vždy zváži, či sa povolí oprava vozidla v zahraničí, alebo je efektívnejšie vozidlo previezť na Slovensko," uvádza Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne.  

V prípade ak by sa vaše auto muselo zošrotovať v zahraničí, poisťovňa vám preplatí aj tieto náklady, ale najprv sa pokúsi sprostredkovať predaj vraku.
 

Zranenie pri nehode riešte cez úrazové poistenie

V prípade, keď sa pri nehode máte aj úraz môže využiť dva druhy poistenia. Pokiaľ nehodu zaviníte vy, tak sa vám zíde úrazové poistenie, ktoré bolo dojednané k havarijnému poisteniu. Ak nehodu zaviní iný cudzinec, môžete využiť jeho povinné zmluvné poistenie. 

„Pri úraze, aj najmenšom, odporúčame k nehode vždy privolať políciu, aby zdokumentovala okolnosti nehody,“ dodáva Smatanová.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk