Kapitálové poistenie je pre opatrných, investičné pre odvážnych

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere životného poistenia je zvoliť si jeho typ. Poisťovne ponúkajú bežne tri druhy poistenia, rizikové, kapitálové a investičné alebo ich kombinácie.  

 
Pri rizikovom životnom poistení si zvolíte riziko, ktoré chcete mať pokryté a netvoríte si finančnú rezervu. Je lacnejšie ako iné poistenia, ale poskytuje vysokú poistnú ochranu. 

„Je vhodné pre klientov, ktorí majú úver alebo chcú zabezpečiť rodinu pred výpadkom príjmu, prípadne chcú byť poistení pre prípad úrazu, invalidity, kritických chorôb alebo iných rizík, vysvetľuje Ivo Konečný, produktový manažér ING Životnej poisťovne v našej poradni.

Kapitálové životné poistenie s istým výnosom


Kapitálové životné poistenie má garantovanú technickou úrokovou mierou a navyše vám umožňuje investovať do finančných fondov životného poistenia. Oplatí sa vtedy, keď si chcete popri poistení aj sporiť, ale neradi by ste prišli o časť úspor. Poisťovne totiž investujú vaše peniaze do finančne stabilných produktov ako sú termínované vklady či dlhopisy, ktoré nemajú veľké zhodnotenie.

„Kapitálové životné poistenie je vhodné pre konzervatívnych klientov. Pri tomto poistení je vopred známa poistná suma pre prípad dožitia, ktorá môže byť ešte zvýšená o podiely na zisku,“ myslí si Ivo Konečný.

Kapitálové životné poistenie je vhodnejšie aj vtedy ak si chcete uzatvoriť poistenie na kratšiu poistnú dobu. V prípade dožitia sa konca poistnej doby i v prípade predčasnej smrti vám poisťovňa vyplatí dohodnutú poistnú sumu spolu s podielom na prebytku podľa vášho výberu jednorazovo alebo formou dočasného dôchodku.

Garantovaná technická úroková miera vás zaručuje vyplatenie dohodnutej poistnej sumy v plnej výške aj so započítanými úrokmi. Je započítaná v poistnej sume pri dožití sa konca poistnej doby. Aktuálna technická úroková miera je 1,9 %.

lista Neprehliadnite

Investičné životné poistenie bez garancií


Investičné životné poistenie poskytuje okrem poistného krytia a možnosť vytvoriť si finančnú rezervu investovaním. 

„Môže sa hodiť mladým ľuďom, ktorí majú radi pocit slobody a záleží im na tom, aby ich poistenie dlhodobo nelimitovalo a mohli ho kedykoľvek meniť,“ vysvetľuje Ivo Konečný. 

Investičné poistenie je vhodnejšie pre klientov, ktorí sú ochotní podstupovať riziko. „Môže vám priniesť vyššie zhodnotenie a je výhodnejšie uzatvoriť ho na dlhšiu dobu. Pri tomto poistení by si mal klient dávať pozor na reálnosť odhadu zhodnotenia finančných prostriedkov,” upozorňuj Lucia Makayová, hovorkyňa Generali poisťovne.

Pri tomto životnom poistení môžete z dlhodobého hľadiska získať vyšší zisk ako pri kapitálovom poistení. Naproti tomu pri investičnom poistení je riziko straty aj v neskorších rokoch trvania zmluvy. Výnos je totiž naviazaný na výkonnosť podielových fondov a tá je kolísavá vždy aj na konci poistnej doby.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk