Pri dôchodkovom sporení sa pripravte na poplatky

So sporením si na penziu v 2. pilieri sú spojené poplatky dané zákonom. Sporiteľ ich ovplyvniť nemôže, DSSka iba čiastočne v rámci konkurenčného boja.  

 
V súkromnom dôchodkovom sporení tiež nazývanom 2. pilier na sporiteľov čakajú tri druhy poplatkov: 
  • Za vedenie osobného dôchodkového účtu
  • Za správu dôchodkového fondu
  • Za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde

Výška poplatkov je regulovaná štátom, ktorý v zákone určil ich stropy. Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) si môžu aj nemusia účtovať najvyšší možný poplatok. V rámci boja o klienta sú ochotné z poplatkov zľaviť.

Za vedenie osobného dôchodkového účtu sa môže poplatok vyšplhať na maximálnu hranicu 1 % z vášho príspevku do 2. piliera. 

Kraľovič z AXA poisťovne v poradni POISTOVNE. sk vysvetľuje, že odplata za vedenie osobného dôchodkového účtu sa sťahuje zo sumy príspevku pripísaného na účet nepriradených platieb pred pripísaním dôchodkových jednotiek. 

Lista Odporucame

Poplatok za správu je nižší v indexovom fonde


Strop poplatku za správu dôchodkového fondu je vo výške 0,3 % ročne z majetku dôchodkového fondupri dlhopisovom, zmiešanom aj akciovom fonde. V indexovom dôchodkovom fonde je to iba 0,2 % ročne.
Účtovanie tohto poplatku sa vypočítava za rok, ale strháva ho každý deň.

„Dôchodková správcovská spoločnosť každý pracovný deň určí pomernú časť odplaty za správu dôchodkového fondu. V ten istý pracovný deň sa zníži o sumu tejto pomernej časti odplaty hodnota majetku v dôchodkovom fonde,“ informuje Kraľovič.

Sporiteľ má obmedzené možnosti ako ovplyvniť výšku poplatkov. Ušetriť môže jedine vtedy ak zmení fond sporenia na indexový kde je poplatok nižší. Na druhej strane je tento fond viac rizikový a zaplatíte zaň vyšší poplatok za zhodnotenie svojou majetku.

Poplatok za zhodnotenie majetku je motivačný


DSS si môže účtovať aj poplatok za zhodnotenie vášho majetku, keď ho dobre investuje. Zhodnocovať ho bude musieť aspoň tri roky po sebe. V indexovom fonde tento druh poplatku nie je. Poplatok za zhodnotenie majetku nesmie presiahnuť 5,6 % zo zhodnotenia majetku v dôchodkovom fonde.

Poplatok za zmenu DSS len do roka


Ak sa rozhodnete zmeniť svoju DSS nemali by ste platiť sa zmenu žiadny poplatok, ale len ak sa neponáhľate. „V prípade zmeny DSS v intervale kratšom ako jeden rok zaplatíte poplatok za vydanie akceptačného listu, ktorý je potrebné doložiť Sociálnej poisťovni vo výške 16 eur,“ dodáva Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky ING DSS. 

Napokon zo zákona má DSS povinnosť informovať o zmene poplatkov v periodickej tlači a na svojej internetovej stránke najneskôr 30 dní pred tým ako ich zmení.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk