Sporiť v 2.pilieri môžete vo viacerých fondoch

V rámci 2. piliera si môžete sporiť na penziu, ale v podstate je to aj forma investovania. Správcovská spoločnosť totiž vaše peniaze investuje do rôznych finančných aktív ako sú akcie alebo dlhopisy.  

Pri zakladaní sporenia v 2. pilieri si môžete vo vašej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) vybrať zo štyroch druhov dôchodkových fondov, v ktorých sa budú vaše peniaze zhodnocovať. 
  1. akciový
  2. zmiešaný
  3. dlhopisový
  4. indexový
Platí, že fondy, ktoré investujú do rizikovejších aktív vám môžu priniesť vyššie výnosy, ale aj straty.Najmenej rizikové, ale aj najmenej výnosné sú dlhopisové fondy, ktoré investujú najmä do štátnych dlhov a nazývajú sa aj garantované.

Ostatné tri fondy sú negarantované. Zmiešané fondy investujú peniaze do dlhopisov, ale aj do akcií v polovičnom pomere. Akciové fondy sa zameriavajú na nákup akcii firiem, ktoré môžu tvoriť až 80% hodnoty investovaného majetku. Garancia, že nestratíte veľa peňazí v prípade pádu cien akcií je v tom, že DSS musí zároveň minimálne 20% investícií vložiť do dlhopisov.

Najrizikovejšie je sporenie v indexových fondoch, ktoré investujú do akciových indexov a rôznych trhových derivátov. Aj tu je istá zábezpeka, že veľa neprerobíte, pretože manažéri fondov v prípade stratového obchodu prídu o polovicu vášho poplatku. 

lista Neprehliadnite

Zmena fondu je možná a rýchla


Dôchodkový fond môžete ľubovoľne zmeniť a sporiť si môžete aj v dvoch fondoch súčasne, pričom jeden z nich musí byť dlhopisový. Platia tu aj iné obmedzenia.

„Klient môže meniť dôchodkové fondy, okrem zákonného obmedzenia kedy od 50 rokov veku, musí mať povinne 10% z hodnoty osobného účtu v garantovanom fonde, 90% môže mať investovaných v ľubovoľnom negarantovanom fonde,“ vysvetľuje Rastislav Kraľovič z AXA poisťovne v našej poradni.

Zmenu dôchodkového fondu môžete vo väčšine DSSiek meniť cez svoj osobný účet na internete. V AXA poisťovni vám bude zmena v systéme zrealizovaná na tretí deň od podania žiadosti.

Aj v ING DSS  je najkomfortnejší spôsob zmeny fondu cez elektronický portál.  "Prestupný deň pre nový fond alebo nové rozloženie majetku a príspevkov, je najskôr na nasledujúci pracovný deň po prijatí žiadosti o zmenu, na ďalší pracovný deň sa vykoná prevod majetku. Spoločnosť vykoná zmenu fondu najneskôr do 5 pracovných dní. Po uskutočnení prevodu dostane klient potvrdenie o zmene," dodáva Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky ING DSS. 

Stratiť všetko nemôžete


Ak by ste mali obavy z toho, že v druhom pilieri môžete stratiť všetky úspory kvôli nezodpovednosti správcovskej firmy, mali by ste vedieť, že jej podnikanie je vysoko regulované. Na jeho fungovanie dohliada Národná banka Slovenska ako aj depozitár dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Depozitár je banke, ktorá nie je majetkovo prepojená s DSS.

"Sporiteľ ani v prípade nepriaznivého vývoja na finančných trhoch nemôže stratiť všetky nasporené prostriedky," tvrdí Alena Fábryová.

„Dôchodková správcovská spoločnosť zo zákona ponúka klientom aj garantovaný dôchodkový fond, v ktorom ak poklesne hodnota dôchodkovej jednotky v sledovanom období, je spoločnosť povinná doplniť hodnotu majetku v dôchodkovom fonde z vlastného majetku,“ dodáva Kraľovič.

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk