Študenti pri viacerých príjmoch zaplatia aj viac odvodov

Študenti budú v tomto roku oslobodení od odvodov z mierne vyššieho príjmu na jednu dohodu.  


Od začiatku januára tohto roka 2014 sa zmenila hraničná suma príjmu na uplatnenie výnimky pri dohode o brigádnickej práci študentov. Stredoškoláci do 18 rokov, ktorí pracujú na brigádu a nezarobia mesačne viac ako 68 eur a vysokoškoláci nad 18 rokov pri zárobku do 159 eur sú oslobodený od odvodov do sociálnej poisťovne.


Ale pozor, ak je študent aktívny a pracuje na dohodu pre viacerých zamestnávateľov, každý z nich zaňho musí platiť poistné a výnimku si môže uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Teda z každej dohody musí odvádzať odvody, ak je jeho príjem vyšší ako spomínaná hranica.

Lista Odporucame

Práca na inú dohodu už oslobodená nie je

Ak študent pracuje na inú formu dohody ako brigádnickú, napríklad na dohodu o pracovnej činnosti žiadne úľavy na poistnom nemá.

Zamestnávateľ, ktorý dá brigádu študentovi zaňho musí odvádzať len dôchodkové poistenie, ktoré sa skladá z poistného na starobné poistenie, invalidné, do rezervného fondu solidarity, na úrazové poistenie a garančné poistenie.

Ak študent pracuje na inú formu dohody, platí poistné na nemocenské poistenie , starobné poistenie , invalidné a poistenie v nezamestnanosti. 

Pri nepravidelnom príjme platí študent ako zamestnanec aj jeho zamestnávateľ poistné až po ukončení dohody. 

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk