Základ dane pre SZČO sa bude meniť

Od nového roka platia pre samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) rôzne zmeny podľa novely zákona o sociálnom poistení. POISTOVNE.sk vám prinášajú ich prehľad. 

 
Prvá sa týka vymeriavacieho základu za obdobie od 1. júla 2014,ktorý sa po novom bude určovať tak, že na rozdiel od minulého spôsobu určenia vymeriavacieho základu sa základ dane nebude „navyšovať“ o poistné zaplatené na dobrovoľné poistenie a príspevky na dobrovoľné starobné dôchodkové sporenie. 

„Základ dane sa upraví o príjmy a výdavky spojené s výkonom činnosti osobného asistenta a o príjmy a výdavky zo zahraničia, ktoré ale nie sú rozhodujúce na určenie vymeriavacieho základu,“ dodáva Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne v našej poradni.

lista Neprehliadnite Po novom sa tiež sa už nebude zohľadňovať pomerná časť základu dane pripadajúca na kalendárne mesiace, kedy mala fyzická osoba postavenie SZČO, ale sa zohľadnia všetky mesiace kalendárneho roka, z ktorého sa príjem zisťuje – čiže 12. Nebude teda záležať či ste podnikali pol roka alebo rok

Taktiež sa zmení koeficient pre určenie vymeriavacieho základu z 1,9 na 1,6.

V prípade ak ste SZČO, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2012 pre vás budú platiť ešte staré pravidlá.

„Vymeriavací základ sa vypočíta ako čiastkový základ dane, neznížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na sociálne poistenie : koeficient 1,9 : počet mesiacov podnikania v roku 2012,“ dodáva Višváder.

Poistné v súvislosti s novým minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom je prvýkrát splatné do 10. februára 2014.

Ďalšie zmeny nájdete v budúcom článku.

Vyberáme z Poistovne.sk

man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?
burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Vyberáme z banky.sk