Škody od petardy na aute či balkóne riešte cez poisťovňu

Pri silvestrovských škodách vám pomôže poistenie domácnosti, nehnuteľnosti ale aj havarijná poistka.  

 
Silvestrovské oslavy sú už tradične spojené s výbuchmi zábavnej pyrotechniky, ktorá môže zablúdiť aj na váš balkón či na auto a spôsobiť vám škodu.

Ak vám petarda poškodila čelné sklo na aute pomôže vám vaša havajijná poistka, ktorá má v základnom balíku zvyčajne aj vandalizmus. Ale tu musíte počítať so spoluúčasťou. 

„V prípade, ak má klient dopoistené čelné sklo, likvidácia prebehne bez odpočítania spoluúčasti,“ radí vrchný riaditeľ Úseku poistných udalostí Martin Fučík z Generali poisťovne v našej poradni. 

Union poisťovni sú kryté škody spôsobené vandalizmom už v základnom balíku. „Klient nemusí mať špeciálne pripoistenie pre škody spôsobené vandalizmom,“ vysvetľuje Veronika Hauswaldová, manažérka odboru externej komunikácie tejto poisťovne.

Lista Odporucame

Vandalizmus treba dokázať


V prípade, že vám na Silvestra susedova petarda poškodila okno na balkóne nepokryje vám to bežné poistenie nehnuteľnosti, ale okno musím mať špeciálne pripoistené.

„Bežné živelné riziká takéto škody nekryjú, prípadne iba do konkrétneho dojednaného limitu v závislosti od typu poistenia. Odporúčame sklá pripoistiť, a vtedy hradíme akékoľvek poškodenia skla a neskúmame príčinu,“ odporúča Fučík.

Ak by náhodou došlo k rozbitiu okna a poškodeniu aj nábytku alebo iných hnuteľných veci v izbe, tak by sa škoda na ich uplatňovala z poistenia domácnosti. 

„To, či by škoda bola poistením krytá alebo nie, v prvom rade závisí na rozsahu poistenia (balíku), ktorý má klient dojednaný,“ vysvetľuje Hauswaldová. Najjednoznačnejšie by bolo rozbité sklo, ktoré by stačilo zdokumentovať.

V Komunálnej poisťovni takéto poškodenie okna nie je predmetom základného balíka poistenia nehnuteľnosti. Poškodenie skla je tam možné dojednať ako pripoistenie k základnému poisteniu domácnosti.

Ak by ste chceli poistné z vandalizmu to by ste museli preukázať, že sused škodu spôsobil úmyselne. Náhradu škody je možne uplatňovať od suseda v každom prípade, ak vieme preukázať, že ju spôsobil.

„Bez ohľadu na akékoľvek poistenie si môže klient škodu uplatniť priamo u suseda. Nerozhoduje pri tom, či sused má alebo nemá poistenie zodpovednosti. Ak má toto poistenie, tak je to pre neho len plus, pretože nebude musieť škodu hradiť z vlastného vrecka,“ dodáva Hauswaldová.

Daniela Michaličová, riaditeľka úseku komunikácie a bankopoisťovníctva v Komunálnej poisťovni dodáva, že uvedené platí za predpokladu, že si škodca prizná zodpovednosť za vzniknutú škodu, resp. poškodený mu vie preukázať, že škodu spôsobil.

"Pokiaľ však bolo poskytnuté plnenie z poistenia skla, túto náhradu si už bude vymáhať poisťovňa – nie je možné, aby bol poškodený odškodnený dvakrát – raz poisťovňou, druhý krát susedom," dodáva Michaličová.


Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk